Balatonszárszó hírek

Betarthatatlan Balaton-törvény

Betarthatatlan Balaton-törvény

A Balaton-törvény szerint az önkormányzatoknak kötelessége lenne 30 méteres sétányt biztosítani a tó partján, azonban ez nagyon sok településen nem kivitelezhető, ugyanis a területek nagy részét beépítették. A balatonszárszói part közel 95 százalékán megvalósíthatatlan a feladat.

Balatonszárszó 5,5 kilométeres partszakaszának, csaknem 95 százaléka be van építve, így nem tudnak eleget tenni törvényi kötelezettségüknek. A terület tulajdonjogát tekintve magáningatlanok és állami üdülők is épültek közvetlenül a víz mellé. Az önkormányzat csak saját tulajdonú földjeihez férhet hozzá, azokkal eszközölhet változást, más tulajdonost nem kötelezhet esetleges bontásokra. A helyzet a többi Balaton-parti településen is hasonló. A Balaton Szövetség többször jelezte ezt a fennálló problémát az illetékesek felé, ám érdemi változás nem történt.

Az ügyészség a napokban utasította el a szántódi önkormányzat beadványát, miszerint jogszerűtlenül kerítettek el egy strandterületet magántulajdonként egy lakópark gazdái. Az érintett önkormányzatok azonban tovább harcolnak azért, hogy a következő évtizedekben is meghitt környezetben tudjanak sétálni.


Kraft Róbert
Somogy Megye Online

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink