Balatonszárszó hírek

Egyre több a fizetős strand

Egyre több a fizetős strand

Jövő nyártól nőhet a kúrtaxa Zamárdiban, Balatonföldváron a Keleti strand lesz fizetős, Balatonszemesen pedig egyelőre nem döntötték el, hogy hogyan pótolják a kieső állami támogatást. Balatonszárszón és Fonyódon már idén nyáron fizetősek lettek az ingyenes strandok.

Az állam egykor hozzá kívánt járulni az idegenforgalomból élő települések többletkiadásaihoz, ezért kúrtaxa-kiegészítést vezetett be, melynek keretében minden vendégéjszaka után beszedett egy forinthoz kettőt tettek hozzá. Néhány éve ez már csak másfél, jövő januártól pedig mindössze egy forint lesz. Zamárdiban egyelőre még ingyenesek a parkolók és a strandok, ám a kúrtaxa növelése elkerülhetetlennek látszik. Igaz, Zamárdi a fesztivál bevételeinek köszönhetően jobb helyzetben van, de a több tízmilliós kiesést, így is pótolniuk kell. Az eddig 400 forintos adót 500-re fogják emelni, amelyet nem a helyi szállások, hanem a vendégek fizetnek.

 

Balatonföldvár Keleti strand

Jövőre már fizetős lesz Balatonföldváron a Keleti strand

 

 

A balatonszemesi polgármester, Takács József elmondta, hogy már idén is csökkent a turisztikai bevételük, ezért alaposan megfontolják a következő lépést. Balatonszemes esetében harminc millió forint kiesést jelent a kúrtaxatámogatás csökkentése. Balatonszárszó egyelőre nem tervez további drágítást, a jelenlegi 400 forintos üdülő adó amúgy sem növelhető tovább. Ugyanakkor Balatonföldváron eldöntötte a képviselő testület, hogy a jövő nyártól fizetős lesz a Keleti strand, illetve kialakítanak egy új, hatvan méter hosszú fövenyes partszakaszt, amely ingyenes lesz. Várhatóan a Nyugat-strand is fizetőssé válik, ha sikerül felújítaniuk.

 

 


/T.D.

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink