Balatonszárszó hírek

Ismét működik a balatoni viharjelzés

Ismét működik a balatoni viharjelzés

Ismét működik a viharjelzés a Balatonon és a Velencei- tónál. A Balaton körül 29 stabil és 17 mobil, a Velencei-tavon pedig 2 stabil és egy mobil jelző figyelmezteti október 31- ig a vízen tartózkodókat a  közelgő  veszélyre.

A jelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumából adják ki mindkét tóra, a fényjelző rendszert az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság üzemelteti.

Az idei szezonban a szűkös források ellenére növelték a balatoni viharjelzők számát, Siófok (Szabadi-Sóstó) és Örvényes térségében két újabb villogót telepítve. Siófokon egész évben üzemel éjjel-nappal egy földfelszíni időjárás-megfigyelő főállomás, ahol kutató-fejlesztő munka is folyik.

Az idén még csak kétfokozatú rendszert  a tervek szerint jövőre egy harmadikkal bővítik, amely a 90 kilométer/óra feletti, különösen erős szelet jelzi majd. Az elképzelések között szerepel az is, hogy a Balatont  három medencére osztva külön működtetnék a vihar- és veszélyjelzőket. Az ötlet azért merült fel, mert gyakorta előfordul, hogy míg például Keszthelyen másodfokú jelzés érvényes, addig Siófokon szélcsend van. 


Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink