Balatonszárszó hírek

Öregedő busák, gondban lévő halászok

Öregedő busák, gondban lévő halászok

Problémát jelent a balatoni halállomány jelentős részét alkotó busa populáció a szakembereknek, ugyanis nem kizárt egy nagyarányú elhullási tendencia az öregedő példányok között.

Az elhullott állat nagy területeket képes fertőzni, s ha bomlásnak indul az északi, északnyugati balatoni szél a part felé viszi és orrot nem kímélő szagot áraszt, nem is beszélve a látványról és a tetemek összeszedésének és kezelésének 15-16 millió forintos költségéről.

Az idén 50 tonna busa kifogására kötött szerződést a környezetvédelmi és vízügyi tárcával a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. - adott tájékoztatást Varga László elnök-vezérigazgató. A cégnek a jogelőd Balatoni Halászati Zrt.-től átvett kapacitása évi 300-350 tonna kifogására is elegendő lenne, ám még ez is kevés ahhoz, hogy a Balatonból eltávolítsák a busát. A tó becsült halállományának legalább a harmada busa, öt-hatezer tonnányira taksálják.

A halászati cég vezetője szerint az idegen fajtára semmi szükség a Balatonban, de megfelelő mértékű visszafogása megoldatlan. Az idei állami költségvetésben nincs nyoma, hogy rendezett pénzügyi háttere lehetne az ügy kezelésének. A nonprofit cég anyagi helyzete sem elég stabil ahhoz, hogy önállóan, kellő hatékonysággal beavatkozzon.


A busa nem őshonos hal a Balatonban, eredeti előfordulási helye Kína, onnan hozták be a 60-70-es években a Magyar Tengerbe. Egészen 1983-ig intenzív telepítés folyt, mostanra teherré vált a busa eltartása a Balaton flórája számára. Jelenleg 5-6 ezer tonna ilyen 15-20 kilós példány úszkál a Magyar Tengerben, csapatostul járnak és a vízben lévő baktériumokat, szerves anyagokat szűrik meg.


Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy  Megye Online
Forrás: MTI


Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink