Somogy Megye Vezető Hír

A Balaton is a kormány áldozata

A Balaton is a kormány áldozata

Miközben a baloldal leszavazta az ellenzék módosító indítványát, melyben javasolták, hogy az idegenforgalmi adót kiegészítő állami támogatás ne csökkenjen, ezalatt a Magyar Közlönyben napvilágot látott a Balatonról szóló kormányrendelet. 

 

A Balaton kiemelt üdülőkörzetről szóló kormányhatározat szerint módosítani kell a Balaton parti nádasok védelmét szolgáló kormányrendeletet, és ki kell dolgozni a Balatoni Kistelepülések Szennyvízkezelési Programját. A határozatban szerepel, hogy ez év végéig módosítani kell a Balaton parti nádasok védelmét, valamint az ottani nádgazdálkodást szolgáló kormányrendeletet. 2010. március 31-ig ki kell dolgozni a Balatoni Kistelepülések Szennyvízkezelési Programját.


Ez azokra a településekre vonatkozik, amelyek sem partinak, sem pedig partközelinek nem minősülnek. Jövő év június 30-ig pedig javaslatot kell kidolgozni a közcélú parti sétányok megvalósítására. Az önkormányzatokra háruló pluszfeladat anyagi ellentételezéséről azonban nem rendelkezik a határozat, s a jövő évi elvonások mértékét ismerve, a települések nehezen fogják kigazdálkodni a határidős feladatok forrásait.


A megszorítások egyik legnagyobb vesztese kétségtelenül a Balaton, s az ott élő emberek. Balatonfüred polgármestere éppen ezen települések érdekében emelte fel szavát az ország házában. A kormány tervei szerint ugyanis az idegenforgalmi adót kiegészítő állami támogatás a felére csökken jövő évtől. Idén még úgy működött a rendszer, hogy az önkormányzatok által beszedett minden adóforint mellé kettőt hozzátett az állam.


Jövőre viszont már csak egyet terveznek. Több tíz, helyenként százmilliót vesz így el a kormány a balatonparti településektől. Az önkormányzatok vezetői tiltakoznak a kormány döntése ellen, szerintük a következő nyáron már az idegenforgalom rovására megy az elvonás. Kevesebb pénzből képtelenség ugyanolyan minőségű szolgáltatást nyújtani, ez a tény pedig a tópart vonzóerejét csökkentheti. A kevesebb vendég kevesebb idegenforgalmi adót fog fizetni, így a sokszorosan veszítenek a kormány tervei miatt.


Van olyan somogyi település, ahol az tervezett elvonás az éves költségvetésük húsz százalékát jelentené. A jelenleg is nehéz helyzetben lévő önkormányzatokat sújtó újabb megszorítás miatt tiltakozó akciót szerveznek a balatoni települések.

Kraft Róbert
Somogy Megye Online

 

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink