Somogy Megye Vezető Hír

Elrendelte a népszavazást a gumihulladék-feldolgozóról a kaposvári közgyűlés

Elrendelte a népszavazást a gumihulladék-feldolgozóról a kaposvári közgyűlés

A Kaposvári Törvényszék határozata miatt, elrendelte a gumihulladék-hasznosítóról szóló helyi népszavazást a kaposvári közgyűlés, annak ellenére, hogy a beruházó időközben visszalépett az üzem építésétől.

Áprilisban jelentette be Szita Károly polgármester, hogy a Homatech Zrt. 16 milliárd forintból Kaposváron kívánja felépíteni ötven embert foglalkoztató gumihulladék-feldolgozó üzemét. A politikus akkor hangsúlyozta, olyan világszínvonalú, környezetbarát technológia mintaüzeme létesül, amely a várost a környezetvédelem és az újrahasznosítás élvonalába helyezi. Az ellenzéki pártok ugyanakkor azzal érveltek, hogy a projekt kockázatos, féltik az emberek egészségét. Hiányolták az előzetes tájékoztatást és nehezményezték, hogy a fejlesztésről nem kérték ki a lakosság véleményét.

 

Szita Károly

Szita Károly, Kaposvár polgármestere

 

Több tüntetés is volt a városban, Pintér Attila, az MSZP városi elnöke, önkormányzati képviselő népszavazást kezdeményezett a beruházásról, amihez össze is gyűlt a szükséges aláírás, így a Homatech visszalépett az építkezéstől. A közgyűlés előterjesztette a népszavazás elutasítását, mivel okafogyottá vált a szavazás. Viszont a Kaposvári Törvényszék megsemmisítette a kaposvári közgyűlésnek a gumihulladék-feldolgozóról szóló népszavazás elrendelését elutasító döntését és új határozat meghozatalára kötelezte a testületet, mivel a közgyűlésnek nincs mérlegelési lehetősége, köteles elrendelni a népszavazást, ha annak kérdésére összegyűlt a jogszabályban előírt számú aláírás.

 

/T.D.

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink