Somogy Megye Vezető Hír

Lóra termett diákok

Lóra termett diákok

Az országban egyedülálló kezdeményezésről számoltak be a sajtó képviselőinek Kaposváron. Idén szeptemberben indult a Pannon Lovasakadémián a Kaposvári Egyetem és a Somogy TISZK közös programja, melynek során a szakképző iskolák diákjai vehetnek részt lovas oktatásban.

A Somogyi Térségi Integrált Szakképző Központ (TISZK) Igazgatótanácsa 2009. február 26-án Fonyódon döntött arról, hogy nevelési tevékenységüket kibővítik egy olyan hasznos, közösségeket megmozgató elfoglaltsággal, mely a diákokat az egészséges életmód iránti igény kialakítására sarkallja. A lovas oktatásban látták ennek megvalósulását. Az új pedagógiai program célja ezen felül még a közösségi tudat formálása, egymás jobb megismerése és tisztelete, a természet és állat megismerése, illetve a sport iránti igény kialakítása volt.

 

A Pannon Lovasakadémián rendezett bemutatón Gelencsér Attila a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a sajtó képviselőit. Szerencsés adottság a megyének egy ilyen intézmény, mint a Lovasakadémia - mondta. - Ezt a lehetőséget nem szabad kihagyni. A nevelésben pedig a ló és a Lovasakadémia jó válasz a problémák megoldására. Ha a TISZK gyökeret ver itt, az jó reklám az akadémiának is. Ezt a kezdeményezést a válság, az elvonások közepén csináljuk. Akkor, amikor máshol a vágjuk le, szorítsuk meg filozófiája érvényesül.

 

Prof. Dr. Repa Imre a Kaposvári Egyetem általános rektorhelyettese elmondta, hogy Somogy megye tényleges oktatási rendszerrel rendelkezik, hiszen megtalálható valamennyi szint az alapképzéstől a doktoranduszig. A Lovas oktatás maga után generál olyan folyamatokat, amivel mindenki jól jár. Elsősorban a hallgatók. Cél, hogy a fiatalok maradjanak Somogyban. Fantasztikus, hogy ez létezik - mondta a professzor. Annak a kapcsolatrendszernek pedig, ami a gyerek és az állat között fennáll, annak széleskörű nevelő hatása van.

 

Szamosi Lóránt a Somogyi TISZK főigazgatója arról számolt be, hogy intézményükben több mint ötezer diákot érint a program, amely szeptember 7-én indult. Ez viszont a megye és az egyetem nélkül nem valósulhatott volna meg. Véleménye szerint az országnak az irányvonara, új ",,New Deal"-re lenne szüksége. Értelmes elfoglaltságot kerestek a tanulók szellemi, mentális nevelése érdekében, ezért a lovat nevelési céllal használják. A diákokat autóbusszal szállítják heti 4 alkalommal Kaposvárra a TISZK 8 középiskolájából. Ez mintegy 200 tanulót érint hetente. A kétkedőknek pedig csak annyit szeretne mondani: nézzék meg a csillogó szempárokat, hogy igénylik-e a gyerekek a lovas oktatást. Az új pedagógiai program kitűnő alkalom arra, hogy a jövő ifjúságát pozitív irányba neveljék.

 

Lázár Vilmos a Magyar Lovassport Szövetség elnöke emlékeztetett arra a tényre, hogy korábban eretnek gondolatnak tűnhetett a lovas oktatás. Magyarországon a világon egyedülálló a lovassport, genetikailag kódolva van a lóra a magyar ember. Teljes meggyőződéssel állította, hogy mindegyik gyerek életét meg fogja határozni ez a nevelési módszer. Kiemelt céljának tekinti, hogy Magyarországon az alapműveltség részévé váljon a lovaglás. Ehhez pedig a lovassport szövetség minden támogatást meg fog adni.

 

A rendezvényt a TISZK diákjainak bemutatója zárta az oktatás élő szemléltetésével.

 

Kraft Róbert

Somogy Megye Online

 

 

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink