Somogy Megye Vezető Hír

Nagyatádot és környékét 5 milliárdból csatornázták be

Nagyatádot és környékét 5 milliárdból csatornázták be

Ünnepélyes keretek között adták át november elején a nagyatádi kistérség jelenleg legnagyobb környezetvédelmi beruházását, az Európai Unió támogatásával megvalósult szennyvíztisztító-rendszert. A nettó 5 milliárdos költségvetésű programban kiépült a csatornarendszer Bakháza, Görgeteg, Háromfa, Kutas, Lábod, Ötvöskónyi, Rinyaszentkirály, Tarany településeken, valamint Nagyatád-Kivadár városrészén. Korszerűsítették a nagyatádi szennyvíztisztító telepet is.

Mintegy húszezer somogyi ember életminősége javulhat a csatornázási projekt eredményeként. Az érintett településeken ugyanis - Nagyatád kivételével – egyáltalán nem volt korábban közműves szennyvízelvezetés. A háztartásokban keletkező kommunális szennyvíz az ingatlanokon kialakított hagyományos szikkasztókba került, onnan pedig továbbszivárgott a talajba, szennyezve ezzel a földfelszín alatti vizeket. A ma már EU-s alapkövetelménynek számító szennyvízelvezetés révén a térség 9 település szennyvíze kerül Nagyatád megújított szennyvíztisztító telepére.


Iszapülepítő


A nagyatádi szennyvíztisztító iszapülepítője


A kilenc somogyi települést összekötő csatornarendszer kiépítésekor a kivitelező Szabadics Zrt. munkatársai a két éven át tartó munka során a 9 településen lefektettek összesen csaknem 150 ezer folyóméter vezetéket, megépítettek 40 házi- és 27 hálózati átemelőt, valamint kialakítottak 3223 házi bekötést.  A „Nagyatád és környéke csatornahálózatának és Nagyatád szennyvíztelepének fejlesztése” című projekt nettó összköltsége 5 milliárd 103 millió Ft volt, melyhez 4 milliárd 681 millió támogatást kapott a Nagyatádi Regionális Szennyvíztársulás. A támogatás összegének 85 %-a az Európai Unió Kohéziós Alapjából, 15 %-a pedig magyar állam központi költségvetéséből származik.


MTI/MCOnet
Fotók: nagyatad.csatornaprogram.hu

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink