Somogy Megye Vezető Hír

Teljesen megszűnt az illegális bevándorlás a Somogy megyei határon

Teljesen megszűnt az illegális bevándorlás a Somogy megyei határon

A határvédelmi rendszer jól vizsgázott, Magyarország déli határán elvétve fognak el határsértőket, azokat is jellemzően a szerb-magyar határon.

Éjfélkor lezárták a magyar-horvát zöldhatárt, ugyanazt a határrendészeti módszert alkalmazva, mint a magyar-szerb szakaszon - jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő a Somogy megyei Zákányban tartott sajtótájékoztatón 2015. október 17-én reggel. Hozzátette: két tranzitzónát is kialakítottak, ahol az országba belépőket regisztrálni tudják. Ezekre egyelőre nincs szükség, mert ahogy az várható volt, a szabályozott, regisztrációhoz kötött beléptetés elriasztotta az Európába özönlő illegális bevándorlókat.


Zákány


A felső, korábbi képen szeptember 21-én illegális bevándorlók jönnek át a horvát-magyar zöldhatáron Zákánynál, az alsó képen a zöldhatár lezárása után már csak a letaposott terület látható 2015. október 17-én. MTI Fotó: Varga György


Bár Magyarország és Horvátország határa is schengeni határ, de a valódi védelemre, illetve ellenőrzésre szoruló határszakasz az Görögországban húzódik - mutatott rá Kovács Zoltán, hozzátéve: "ennek a késlekedése egyelőre nem teszi lehetővé, hogy az illegális migrációs hullám, illetve nyomás okait, forrását a lehető legközelebb próbáljuk eltorlaszolni". A magyar kormány megtette azokat a lépéseket, amelyekkel a magyar és az európai emberek biztonságát, Európa érdekeit meg tudja védeni - hangsúlyozta a kormányszóvivő. Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy ezzel a lépéssel a jogi státus is változik: a határzár illegális átlépése, megrongálása immár bűncselekmény. Hangsúlyozta: széleskörű nemzetközi egyeztetés, megfelelő előkészítés után vezették be a határzárat a horvát határszakaszon.


MTI/MCOnet

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink