Somogy Megye hírek

Bor, Balaton, kultúra

Bor, Balaton, kultúra

Május első hétvégéjén a balatoni borászoké lesz főszerep a főváros szívében, az Erzsébet téren. Kiváló borokkal, finom falatokkal és igényes kulturális ajánlattal várják az érdeklődőket a Balatoni Borok Fesztiválján.


A fesztivál több mint 100 borkülönlegességéhez méltó gasztronómiai kínálat nem szűkölködik a ínycsiklandó ételekben sem. Elmaradhatatlan a balatoni ízek közül a halászlé, a borokhoz kínálnak még különféle sajtokat és természetesen pecsenye sülteket is.

A Balaton Borrégió Közép-Kelet Európa legnagyobb és legszebb édesvízi tavát körülölelve, festői dombok és hegyek oltalmában helyezkedik el. Ősidők óta kedvelt bortermő terület, kiváló talaj- és éghajlati adottságokkal. A régió tradicionális szőlőfajtái között számos hungarikum, mint például a juhfark és a kéknyelű, és a népszerű világfajták - főként a bordeaux-i és burgundi fajták - is megtalálhatóak. A Balaton környékén termő borok sajátságos karakterrel bírnak. A régió fehérbor-kínálatában fajtától és terroirtól függően a könnyedebb, friss és illatos stílustól a magasabb sav- és alkoholtartalmú, érleltebb stílusig minden megtalálható. Nagy a választék az elegáns, nagy testű és tanninos, magas alkoholtartalmú vörösborokból is.

Az esemény mögött a Balaton Borrégió borászainak és a Balatoni Bor ügye iránt elkötelezett személyek és szakmai szervezetek együttműködése áll. Céljuk a térség borászatának minél szélesebb körű, hiteles képviselete, a régióhoz tartozó valamennyi borvidék sokszínű ízvilágának bemutatása, népszerűsítése. Mindezt hasonló elhivatottságú, kiváló művészek muzsikájának kíséretében teszik majd. A zenei kínálat jazz, népzene, világzene és etno funk. A fellépők között lesz Magyarország 2008-as kulturális nagykövete, a Kerekes Band, a Fonogram hazai világzenei albuma díjjal 2009-ben és 2010-ben kitüntetett előadók, a Napra és Szirtes Edina Mókus - utóbbi a Fabula Rasa együttessel. Mindkét napon fellép a gypsy jazz-t népszerűvé tevő Django Reinhardt magyarországi követője, a Swing Manouche Project is.


KONCERTEK

Május 1. (szombat)

14.00 Bácsi Gyula és barátai
16.00 Swing Manouche Project
18.00 Tárkány Művek
20.00 Kerekes Band

Május 2. (vasárnap)

13.00 Gyárfás Kvartett
15.00 Swing Manouche Project
17.00 Fabula Rasa
19.00 Napra

KIÁLLÍTÓK

Borbély Családi Pincészet, Bujdosó Pincészet, Bussay Pince, Figula Pincészet, Fisher Pincészet, Ikon Borászat, Istvándy Pincészet, Jásdi Pince, Kislaki Bormanufaktúra , Kreinbacher Birtok, Laposa Borpince, Légli Szőlő és Bortermelő Gazdaság, Petrányi Pince, Söptei Pincészet, Szabó és Fia Borpince, Szászi Pince, Szentkállai Pincészet, Veszprémi Családi Pincészet, Villa Tolnay Pincészet.Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink