Somogy Megye hírek

Mégis permetezik a szúnyogokat

Mégis permetezik a szúnyogokat

Bár korábban úgy volt, hogy nincs pénz, majd úgy, hogy csúszik a balatoni szúnyogírás a részleges légtérzárat kiváltó magyar-amerikai közös hadgyakorlat miatt, most mégis zöld utat kapott a szúnyog-projekt. A kritikusnak nevezett határt még ugyan nem érte el a szúnyogcsípések száma, de egyre több kellemetlenséget okoznak a balatoni szúnyogok.

 

Sáringer-Kenyeres Tamás, a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői bizottság vezetője közölte, hogy az első biológiai szúnyoggyérítés már megtörtént, és esedékessé vált a második is, de a NATO-hadgyakorlat miatt elrendelt részleges légtérzárak miatt nincs értelme azt elvégezni. Észlelik a térségben a csípésszám növekedést, ami azonban még nem érte el a 60 csípés/óra/fő-ben mért kritikus határt.

Tudomása szerint május 7-e utánra kell halasztani a repülőről történő beavatkozást, ami viszont lehet, hogy addigra okafogyottá válik. Ebben az esetben sem kell tartani a szúnyogok jelentős elszaporodásától, csupán előbbre kell hozni a későbbre tervezett kémiai irtást - tette hozzá.

Az évente 60-70 millió forintba kerülő balatoni szúnyogirtás lebonyolítását egyelőre nem befolyásolja a rendelkezésre álló forrás, bár még nem zárult le az állami támogatás tervezett csökkentése miatt kirobbant vita. A balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség tiltakozik amiatt, hogy a költségvetésük elfogadása után akarja megkurtítani az állam a balatoni szúnyogirtáshoz való hozzájárulását.


A helikopteres permetezést napkeltétől délelőtt 10 óráig, illetve 17 órától napnyugtáig végzik a szakemberek. A menetrendet az időjárás boríthatja fel, kedvezőtlen körülmények esetén a védekezést a május 12 . és 14. közötti időszakban ejtik majd meg. A kiszórt szúnyogirtó szer melegvérűekre igazoltan ártalmatlan , a méhekre azonban veszélyes lehet.

Siófok belterületén május 7. és 10. között kerül sor az idei első kémiai szúnyogirtásra.


Feltöltötte: Kraft Róbert

Somogy Megye Online

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink