Somogy Megye hírek

Rég nem látott erejű vihar, komoly károk

Rég nem látott erejű vihar, komoly károk

Tízévenként fordul elő olyan viharos és csapadékos időjárás a Balatonnál, amilyen az elmúlt két napban volt - mondta a Siófoki Obszervatórium meteorológusa. Horváth Ákos közölte: a szél sebessége többször meghaladta az óránkénti 120 kilométert. Szerdán kezdődik a viharkárok felmérése a tó környékén.


A Balatontól délre, a Koppány és a Kapos folyók vízgyűjtőjén az elmúlt 72 órában jelentős, 50 milliméternyi csapadék hullott, és a térségben jóval átlag alattinak mondható a hőmérséklet is. Legutoljára hasonló hatású és hosszúságú vihar 1999. június 22-én volt a Balatonnál. A jelenlegi időjárás nem nevezhető szokványos nyári zivatarnak. Ez egy ciklon, amely a Földközi tenger felől érkező meleg és az észak felől érkező hideg levegő találkozásából alakult ki Olaszország felett, majd besodródott a Kárpát-medencébe, ahol elakadt. A ciklon ezért várhatóan nem megy tovább, hanem lassan oszlik fel, így még napokig fennmaradhat a szeles időjárás - mondta a szakember.

Balatonszárszói "látkép"

 

Vízirendőrök segítségével kezdik a rendkívüli időjárás okozta károk felmérését szerdán a Balatonnál. A viharos erejű szél hatására több hajó eltűnt, elsüllyedt vagy megrongálódott, illetve homokpadra sodródott. Azt még nem tudni pontosan, hogy mekkora a kár és mennyi hajó jutott bajba a vihar során, mert néhányat még keres a tulajdonosa.


Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online
Forrás: MTI

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink