Szőlősgyörök hírek

Lepusztuló történelmi kincsek

Lepusztuló történelmi kincsek

Sok az egyre olcsóbban eladó magyarországi - ezen belül somogyi - kastély, de így sincs rájuk vevő. Az épületek tovább pusztulnak, a legtöbbjüket fel kellene újítani, de a támogatásokhoz hiányzik a tulajdonos részéről az önerő.

A főváros három kastélyt árul évek óta. Idén újra meghirdette ezeket - megint sikertelenül - tudtuk meg a Budapest Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójától. A szőlősgyöröki, a tordai és a kéthelyi ingatlanról van szó A Kéthely-Sáripuszta határában található épület még a gazdasági válság előtt magasabb árú volt, 196 milliót kért érte az önkormányzat. Ma a felével is beérnék, de ezen az áron sem érkezett ajánlat.

Az önkormányzatok pályázhatnának uniós támogatásra kastélyfelújításhoz. A Balaton környéki településeknek kiírt pályázatok határideje a következő hetekben jár le, ám a települések a 15 százalékos önrészt nem tudnák kifizetni, másrészt a hatalmas épületek fenntartása is túl sokba kerül. Nemcsak az önkormányzatok, hanem az állam tulajdonában lévő kastélyok között is van néhány, amelyikre ráférne a felújítás.


Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink