Somogy Megye hírek

A Honismeret Napja Somogyjádon

A Honismeret Napja Somogyjádon

A somogyjádi művelődési ház adott otthont kedden a Somogy Megyei Honismereti Egyesület konferenciájának. Bél Mátyásnak, a „honismeret atyjának” születésnapját két éve nyilvánították a Honismeret Napjának. A 325 éve született, s 260 éve halott polihisztor, aki evangélikus lelkészként is működött, több somogyi településen is megfordult. Egyebek között Balatonkeresztúron is járt 1731 telén; ennek emlékét tábla őrzi a faluban.

A mintegy 100 tagot tömörítő egyesület tanácskozásán Jáger Márta, a megyei levéltár főlevéltárosa, az egyesület elnöke emlékezett Bél Mátyásra. Lőrinczné Kiss Ilona, Somogyjád polgármestere mondott köszöntőt, majd Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg a tanácskozást.

 

_dsc4623_ps_w_606_20090325125128_841.jpg

 

– Önök jelentik a reményt – kezdte mondandóját a közgyűlés elnöke. – Sűrű programjaim mellett kötelességemnek éreztem köszönteni Önöket, s elhoztam a hálámat is, hiszen ebben az értékzavaros világban nemhogy a múlt nem érdekel sokakat, még a jövővel sem törődnek; élj a mának – ez a jelszó. Éppen ezért nagy a helytörténészek felelőssége. Az ezer sebből vérző Magyarországon sokat tanulhatnak abból, amit Önök végeznek. Köszönöm munkájukat, s arra kérem Önöket, hogy folytassák kutatásaikat, publikációs tevékenységüket. A Somogy Megyei Közgyűlés, ahogy eddig, ezután is jelentős anyagi támogatást nyújt az egyesületnek.

 

_dsc4628_ps_w_586_20090325125128_30.jpg

 

A megyei közgyűlés elnöke a teremtő Isten áldását kérte az egyesület tagjaira, majd egy-egy csokor virágot adott át Somogyjád első asszonyának és az egyesület elnökének. Gálné Jáger Márta elmondta: szerelemből, tisztességből végzik munkájukat, ezért külön öröm számukra, ha felelős vezetők értékelik tevékenységüket és megtisztelik jelenlétükkel egy-egy rendezvényüket.

 

_dsc4642_ps_w_383_20090325125128_968.jpg

 

Stamler Imre, nyugalmazott iskolaigazgató az apró falvak keletkezés-történetéről, a somogyfajszi, illetve a bodrog-bűi kohóleletekről, a megvalósult, s az elmaradt ásatásokról beszélt. Tokaji Lajos, Somogyjád alpolgármestere a település értékeiről szólt, s arról, hogy kiadás előtt áll faluja monográfiája.

 

_dsc4654_ps_w_946_20090325125128_55.jpg

 

Ezt követően az egyesület megtartotta évi közgyűlését; elfogadta a múlt évi beszámolót, illetve az idei programtervezetet, amelyből nem maradhat ki az október 16-i, segesdi honismereti nap. A hajdani királynéi városba látogat el az egyesület tagsága. Oda, ahol egykor ferences atyák éltek – itt működött Somogyország első patikája – s amely település templomában fogadott egymásnak örök hűséget a világpolgár Márai Sándor és felesége, Lola.

Tokaji Lajos és Lőrinczné Kiss Ilona a helyi Illyés Gyula Általános Iskolát, s a közelmúltban épült sportcsarnokot mutatta be a konferencia résztvevőinek, akik megtekintették a református és a katolikus templomot és ellátogattak a vendégházként működő egykori jegyzőlakba, amelynek két szobájában helytörténeti kiállítás várja az érdeklődőket.

Lőrincz Sándor

Fotó: Vígh István

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink