Somogy Megye hírek

A régió legkorszerűbb gyógyítóközpontja épül

A régió legkorszerűbb gyógyítóközpontja épül
Mintegy 400 ezer lakosnak sürgősségi ellátást, 37 klinikai szakmában gyógyítást, 24 órás állandó készenlétet nyújt a Kaposi Mór kórház. Egyike az ország huszonöt súlyponti intézményének, és néhány éve oktatókórház. Bizonyos szakmákban az ellátási területe egymillió lakost fed le, ami megegyezik a régió lakosságszámával. Baranyai és tolnai kihatása mellett a Pannon-program keretében veszprémi betegeket is ellát. A kórház fejlesztése a címzett támogatásokkal, a belgyógyászati tömb több lépcsős rekonstrukciójával 15 éve kezdődött. A folytatás most soha nem látott, gyökeres változást hoz.
A közéletben szinte példátlan, ezért különösen örömteli sajtótájékoztón ismertette pénteken a két nagy párt helyi vezetése és a kórházi menedzsent első embere a monstre-beruházás részleteit. Kolber István kutatás-fejlesztési államtitkár, Gelencsér Attila megyei közgyűlési elnök és Sárdi Árpád alelnök, valamint Repa Imre főigazgató beszélt a várhatóan 2009 végén kezdődő három éves építkezésről.

A régió legkorszerűbb gyógyítóközpontja épül


Látványterv a tömbösített kórházról

Amint azt a szerdai kormányszóvivői tájékoztató nyomán megírtuk: zöld utat kapott a Kaposi Mór Oktató Kórház tömbösítési-fejlesztési programja. Mintegy 11 milliárd forint értékű építkezés és egymilliárd forintos gépműszer-beszerzés után egyetlen nagy 40 ezer négyzetméter alapterületű épülettömbben zajlik majd a gyógyítás. Ennél több, 44 ezer négyzetméternyi épület várhat bontásra. A kórház öt telephelye és 99 javarészt elavult épülete közül a bővítendő északi szárny és a mosdósi kórház marad meg. Kiköltöznek a bőrgyógyászati és az Ezredév utcai épületből, és a töröcskei telephelyről is.

Kolber István a sajtótájékoztatón kiemelte: a pályázat első fordulója zárult a kormánydöntéssel. A második már egyéni tempóban folyik tovább. A nyolc eredményes pályázat pólusvárosai a feltételek teljesítésétől függően írhatják alá a támogatási szerződéseket. Ez várhatóan 3-6 hónapon belől megtörténhet. Így a közbeszerzési eljárást követő első kapavágást november-december tájékán ejthetik meg a leendő kivitelezők.


A régió legkorszerűbb gyógyítóközpontja épül


A régió legkorszerűbb gyógyítóközpontja lesz

Gelencsér Attila elnök ennek kapcsán arról beszélt, hogy mindhárom közgyűlési frakció egyet értett abban: a somogyi emberek egészségén nem szabad takarékoskodni. Az országosan példátlanul Fidesz-MSZP koalícióban működő megyei közgyűlés ehhez tartotta magát, és a Somogyért Egyesület támogatásával mindvégig egyhangúlag hozta meg a kórház-döntéseket, ami komoly sikertörténet, emelték ki a megszólalók. A 2003-ban megszületett tömbösítési elképzelés 2005 óta kész tervekkel várta az európai uniós pályázati kiírást. Sajnálatos, hogy más területeken hiányoznak a kész tanulmányok és kiviteli tervek, jegyezte meg az elnök.

A 2007-2013 közötti költségvetési időszak 470 milliárdos egészségügyi fejezetéből a jelenlegi, póluskórházi rész 75 milliárd forintos uniós és 10 milliárdos hazai forrást, valamint ugyanennyi önerőt tartalmaz. Ez a vezérpályázat. Erről már Repa Imre professzor beszélt, kiemelve: a beruházás hatalmas mérföldkő, körön belül vannak végre. Az intézmény képviselője elismeréssel szólt a beruházást kísérő összefogásról, ami nélkül elképzelhetetlen lett volna a 163 éves kórház történetének legnagyobb fejlesztése. Pénzügyi forrásokat, eszközt és tudást a mai világban koncentrálni kell, a beruházás erről is szól, mondta a főigazgató. Megemlítette: lobbik nyomán pár hete majdnem leállították az egész pályázatot, és Kolber István segített ezt megakadályozni. A „Marcaliért élő-haló” Suchman Tamás érdemeit is megemlítette, amint a kaposvári közgyűlés támogatását is megköszönte.
A régió legkorszerűbb gyógyítóközpontja épül


24 órás állandó készenlétet nyújt a Kaposi Mór kórház

Sárdi Árpád alelnök az összefogással megvalósuló sikeres projektekről beszélt. A Kaposvárral közösen beadott Rippl-villa-, a szakképzési és a turisztikai pályázatok mind lendítenek a gazdaságon, munkahelyeket is teremtve.
Lapunk kérdése nyomán elhangzott: a déli szárny műemléképületeinek sorsáról és a terület hasznosításáról még csak vázlatos elképzelések vannak. Igényes, fizetős szociális intézmény építése is szóba került. Az északi rész konyhaépülete helyén az egyik lehetőség szerint ötszintes parkolóház épülne, megszüntetve az évi 1 millió járóbeteget fogadó intézet egyik legégetőbb gondját.

Az építkezés alatt nehéz idők, teherautó- és porterhelés vár a „gyönyörű kertváros” lakóira, amiért a professzor előre megértést kért. A végeredmény minden sebet begyógyít majd.

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink