Somogy Megye hírek

A siófoki Baross diákjai bevették Buda várát

A siófoki Baross diákjai bevették Buda várát
A Somogyi TISZK székhelyintézményének, a siófoki Baross Gábor Középiskola 12/B osztályának diákjai pályázati úton nyert pénzből tanulmányi kiránduláson vehettek részt Budapesten. A kirándulés keretében betekintést nyerhettek a Hadtörténeti Múzeum és a Ludwig Múzeum kiállítási anyagába.

Tanulmányi kirándulás – A székhelyintézmény 12/B osztálya bevette Buda várát!

 

 

  Reggel nyolc óra magasságában indultunk Budapestre. Az első cél a várnegyedben található Hadtörténeti Múzeum meglátogatása volt. Az épület berendezése úgy volt kialakítva, hogy már akkor elkezdődött a látogatók számára a kiállítás, amikor éppen csak beléptek az épületbe. Sólyom László altábornagy emléktáblája az első, amit a múzeumba belépő ember meglát, azaz a második, ugyanis nem kerülhetik el a figyelmünket a szemközti lépcsőn lévő fegyverek. A lépcsőn felérve egy folyosó kellős közepén találjuk magunkat. Vitrinek és fegyverek sorakoznak mindkét fal mellett. Gondosan elzárva, üveg mögött makettek, emlékérmek és kitüntetések hada sorakozott (például: Erdélyi részek felszabadításának emlékére 1940. – érem, távcső, stb.).

 

m_3_739_20091025220114_590.jpg

 

  Érkezésünk után a kétosztálynyi diákot csoportokra osztották. Amíg az egyik csoport a kiállításon vett részt, addig a másik feladatot kapott: a várnegyedben található nevezetességekre és eszközökre vonatkozó kérdéseket tartalmazó feladatlapokat osztottak szét köztünk. Megoldásukhoz körbe kellett járni az épületet, hiszen csak így lehetett megoldani a feladatsort. A kérdések kitértek az ágyúkra, építményekre, azok stílusára és történetére. Kifejezetten hasznos időtöltés volt, mert megismerhettük a múzeum környékét.

  Negyven perc elteltével a mi csoportunkon volt a sor, hogy részt vegyen tárlatvezető segítségével a múzeumi órán. A kiállítás címe: Piavétől a Donig – a Dontól a Dunáig. Ezen folyóknál történt események meghatározták az időkeretet is, amelyet felölelt a kiállítás.

 

m_1_371_20091025220114_955.jpg

 

  Az első teremben látható az az állami zászló, amit a történet szerint felvontak a trianoni békediktátum aláírásánál. A második teremben Trianonról volt szó. A tárlatvezető hétköznapi példával szemléltette, hogy ez a nemzeti tragédia miként érintette a határon túl ragadt honfitársainkat, valamint, hogyan befolyásolta a magyar gazdaságot és a politikai életet. A következő részben a kor haditechnikai eszközeit néztük meg. Ilyenek voltak például a Colt-gyár által készített maroklőfegyverek, géppuskák, géppisztolyok. Ezek közül a maroklőfegyver megtekinthető volt a vitrinben a többi pedig képen. A tárlatvezető elmondása szerint a Colt maroklőfegyverek olyan hatásosak, hogy egyes fajtáit a mai napig alkalmazzák egyes hadseregekben. Ugyanitt, egy félteremnyi installáció a Don-folyó kanyarulatában harcoló magyar katonákat ábrázolta. Vezetőnk elmesélte, hogy milyen szélsőséges körülmények között kellett harcolnia a katonáknak. Következő állomásunkon a Ludwig Múzeum témájához szorosan kapcsolódó szakma és személy került szóba: Robert Capa és a haditudósítók munkája. Néhány mondatban összefoglalta tárlatvezetőnk Robert Capa munkásságát, de úgy, hogy megértsük munkája nehézségeit. Bár a kiállítás nem volt nagy, mégis lassú volt a haladás, ugyanis számtalan érdekes haditechnikai eszköz és ruházat volt kiállítva, amelyekről idő hiányában sajnos nem kaptunk részletes bemutatást. Ezt a kis hiányosságot kárpótolta a kiállítás végállomása, ahol az ez idő tájt használt szovjet lőfegyvereket, azok működési-elvét, az egyes típusok eltérését mutatta be tárlatvezetőnk interaktív módon. Saját kezünkben is tarthattuk a hatástalanított harceszközöket.

 

m_2_988_20091025220114_345.jpg

 

  A kiállítás végén összeszedtük holminkat a ruhatárból, és a múzeum melletti parkosított részre mentünk, itt elfogyasztottuk ebédünket és pihentünk. Szűk fél óra után buszra szálltunk, utunkat a Művészetek Palotája felé vettük.

  Érkezésünk után a csoportot ismét kettéosztották. A csoport egyik fele nézte meg először a Robert Capa kiállítást, aminek megtekintése volt elsődleges célunk, a másik csoport Picasso képeket és egyéb művészi és kevésbé művészi alkotásokat nézett tárlatvezetéssel. A várakozási idő kitöltésére szolgáló kiállításnézés végén egy Beatles számra kellett kirakni fehér és fekete négyzet alakú gumidarabokból egy olyan ábrát, ami eszünkbe jutott.

 

m_4_62_20091025220114_368.jpg

 

  A másik csoport amikor végzett a kiállításnézéssel, azt a feladatot kapta a múzeumpedagógusoktól, hogy hajtogassanak papírcsákót. Aztán ránk került a sor. A kiállító terem bejáratánál ismét egy (valószínűleg külföldieknek szóló) feladatlapot kaptunk, angol nyelven írva, ami számos képet tartalmazott. Meg kellett keresni a témában és ábrázolásban hasonló Robert Capa képeket.

  A kiállításon láthattuk az egyik leghíresebb képét „A milicista halála” című képet, amely sokak szerint beállított kép és nem a valóságot ábrázolja. A kiállításon sajnos nem volt időrendiség és sok kép megtekintését hanyagoltuk, mert a vezető csak a hasonlóságokat akarta bemutatni az egyes képek között. A pozitívum, hogy olyan képeket láthattunk, amelyek teljesen realisztikusak voltak és valós képet adtak a háború milyenségéről. Ez annak köszönhető, hogy ténylegesen háborús övezetekben készült fotókról beszéltünk, nem pedig hollywoodi stúdiók által kreált látványelemekkel tarkított műképekről.

 

m_5_965_20091025220114_692.jpg

 

  Összegezve a múzeumi órákkal töltött nap eredményes volt. Sok ismeretre tehettünk szert, köszönhetően a programok interaktivitásának és annak, hogy olyan dolgokat mutattak nekünk, amik érdekességükkel lekötötték figyelmünket. Véleményem szerint a legjobb a Hadtörténeti Múzeum volt, ahol olyan eszközöket nézhettünk meg, amelyek minden érdeklődő és a téma iránt fogékony embert vonz. Szerzett ismereteinket a későbbi tanulmányaink során hasznosíthatjuk.

 

 

 

 

 

                                                                                          Svéda Alex  12/B

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink