Somogy Megye hírek

A Somogy Megyei Közgyűlés Elnöke megyezászlót ajándékozott a marcali plébániatemplomnak

A Somogy Megyei Közgyűlés Elnöke megyezászlót ajándékozott a marcali plébániatemplomnak

Október 19-én, a vasárnapi ünnepi szentmise keretében adta át, Gelencsér Attila a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke a megyezászlót a marcali plébániatemplomnak. Az indoklás szerint "a Megyei Közgyűlés elismerve a Plébániának a megye és Marcali város hitéletében betöltött jelentős szerepét."
A zászlóátadáson megjelent dr Sütő László Marcali  város polgármestere, Szászfalvi László és Móring József országgyűlési képviselők, a Megyei Közgyűlés több tagja.  A szentmise elején Kurucz Ádám középiskolás diák elmondta Radnóti Miklós: Én nem tudhathatom című versét. A szentmise felajánlási körmenetében nyolcadikos hittanosok hozták be a megyezászlót, melynek címerét 510 évvel ezelőtt ajándékozta II. Ulászló király Somogy vármegyének.  A megyezászló megérkezésekor a helyi zeneiskola növendékei, fanfárokkal a megye himnuszát játszották. A körmenetben magyar kenyeret, bort, magyar zászlókat is hoztak.

nevtelen12_masolata_388_20081019201830_645.jpg

Kiss Iván plébános Reményik Sándor: Zászlószentelés című versét idézte, a zászlóról: "Valaha, nem is olyan rég, zord harci jelvényt jelentett e szó..." de "most egyet jelent: a gyülölet erős, de mégis erősebb a szeretet..." Somogy megye népe mindigis kemény munkával kereste kenyerét, de megszentelt zászlók alatt dolgoztak és imádkoztak itt az emberek.Nem messze Marcalitól, Somogyváron, Koppány vára és szent László bazilikája is egy helyre épült. Arra buzdította a jelenlővőket, hogy most is e zászló alatt dolgozzanak és imádkozzanak.Arra is figyelmeztetett, hogy mi sem adhatjuk alább itt tartózkodásunk jogcímét. Isten bennünket ide Somogyországba hívott, hogy szolgáljuk népét.

zaszloatadas_marcali8_masolata_20_20081019201830_356.jpg


Gelencsér Attila a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke Madách Ember tragédiáját idézte, ami ma is aktuális.A küzdelemről beszélt, amit nekünk kell folytatnunk, közösen összefogva, az emberek boldogulásáért. Az ember küzdelme ma is óriási s ami megyénkben lejátszódik, sokszor, az elkeseredésre ad okot. De, XVI. Benedek pápát idézte: az emberi reménytelenség ellenére is:Krisztus a mi reményünk. Arra buzdította a marcaliakat, hogy továbbra is építsék, papjaik vezetésével, a közösségeket, melyekre a megye is odafigyel és értékeli azt. Ennek a jele a mostani ünnepség is.
Majd a plébános a káplán atyával együtt megszentelte a megyezászlót és a Közgyűlés elnöke átadta a plébániatemplom részére.

Sifter Gergely/ Kaposvári Egyházmegye

 

zaszloatadas_marcali2_masolata_159_20081019201830_957.jpg

 

zaszloatadas_marcali5_masolata_799_20081019201830_347.jpg

 

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink