Somogy Megye hírek

Alternatív energiaellátás a kórházaknak

Alternatív energiaellátás a kórházaknak
Legalább két lábra kívánják helyezni az energiaellátást Somogy megye kórházainak fenntartói.

Bár a közelmúltban tapasztalt gázellátási zavar még nem érintette a kórházak energiaellátását, a tulajdonosok, fenntartók úgy terveznek, hogy egy hosszabb távú, jelentős gázhiány esetén is biztosított legyen a stratégiai fontosságú egészségügyi intézmények hőellátása.

A mintegy 20 milliárd forintos beruházás előtt álló Kaposi Mór Oktató Kórház új épülettömbjét a korábbinál fajlagosan jobb energetikai paraméterekkel és épületgépészeti technikákkal hozzák tető alá, melynek révén jelentős energia-megtakarításra számítanak – tudta meg a Weborvos. A jelenleg meglévő rendszer csak arra alkalmas, hogy adott esetben gázolajjal pótolják az energiát, de arra nem, hogy krízishelyzetben egyik pillanatról a másikra kiváltsák vele a teljes gázfűtést.

Terveik között szerepelnek ugyanakkor olyan alternatív energiaforrások és költség hatékony technológiák bevezetése is, mint a biogáz, a napenergia, vagy az abszorbciós klímaberendezések. Ezek ugyancsak kisegítő jelleggel, a mostani gáz-krízishez hasonló helyzetek kivédésére lennének alkalmasak.

A szakemberek szerint, a kórház teljes energetikai rendszerének átszabása gazdaságilag nem indokolt és nem is tudja felvállalni az intézmény.

A tömbösítés kapcsán folyamatos tárgyalásokat folytatnak a megyei önkormányzattal, a fűtőművekkel, s a biogáz kapcsán a helybeli cukorgyárral is. Külső szakértőkkel, tervezőkkel konzultálnak a geotermikus energia-felhasználásról, napelemes megoldásról.
Hűtenek is, fűtenek is Siófokon

Siófok valamennyi távhőszolgáltató telephelyén, így a városi kórházban is, a következő fűtési szezon kezdetére, a gázfűtéssel párhuzamosan, faapríték- tüzelésen alapuló hőszolgáltató rendszert kívánnak létesíteni – tájékoztatott Király Tamás, a Termofok Kft távhőüzletág igazgatója.

Elmondta: az erdészeti melléktermékként, nagybani fűtésre hasznosítható, folyamatosan beszerezhető faapríték a gáznál valamivel olcsóbb, gazdaságosabb, biztonságosabb és környezetkímélőbb fűtést tenne lehetővé. A vélhetően 5-6 éven belül megtérülő beruházást -, melynek projektje most van előkészítés alatt - az önkormányzat finanszírozná meg. Folyamatban van annak a kazánnak a megvásárlása is, amely átvinné az energiát a nagy ellátó-rendszerre.

Hosszan tartó és drasztikus gázhiány esetén azonban csak a kórház fűtésére lesz elegendő a faaprítékkal termelt egy megawattnyi energia - hagsúlyozta a kórház hőszolgáltatását végző kft igazgatója. Hozzátette: a munkálatokkal párhuzamosan a hűtési idény kezdetére befejezik a kórház főépüleének hűtési rendszerét, az idény közepére pedig már a kisebb épületben is klimatizált körülmények között gyógyulhatnak a betegek.

Gáz ígér gazdagságot Marcalinak

Egyszerre sírhatna és nevethetne Sütő László, Marcali polgármestere, ha hosszú távon gázellátás nélkül maradna a település. Sírhatna, mert nem áll rendelkezésére akkora forrás, melyből alternatív fűtési rendszert építtethetne ki a kórházban, miközben mesés gazdagsággal kecsegtető gázmezőn fekszik a település.

- Ha „kintről" nem jön a gáz, meggazdagszik Marcali. A város alatt tavaly két jelentős gázmezőt is feltárt a koncessziót elnyerő angol-ausztrál cég, ám a mezők olyan mélyen helyezkednek el, hogy egyelőre nem gazdaságos a kitermelésük. A marcali gáz jövője a térség gázellátásán és a cég döntésén múlik - mondta a Weborvosnak a polgármester.

Alternatív energiaként a kórházban egyelőre csak az olaj jöhet szóba. Hosszabb távon tartaléknak ott van még a geotermikus energia, melegvíz.

A most felépült tanuszodát már a földből merített energiával fűtik és nagyon kedvezőek a tapasztalataik.

Befektető és termálvíz Nagyatádnak

Az egészségügyi ellátás szerves részét képező nagyatádi fürdőben már termálvíz biztosítja a teljes hőellátást és kiegészítőként a kórház energiaellátásában is szóba jöhet – nyilatkozta Ormai István, Nagyatád polgármestere megjegyezve: mint tulajdonos önkormányzat továbbra is felelősséggel tartozik a város egészségügyi ellátásáért, de a kórház működtetésével kapcsolatos feladatokat már a NagyatádMed Kft végzi.

A kft feladata lesz a gazdaságos energiaellátás biztosítása is.
Tekintettel arra, hogy az önkormányzat birtokában két termálkút is van, mely részben hővel, részben melegvízzel szolgál a lakótelepeknek és az önkormányzatnak, egy kórházrekonstrukció során ugyancsak reális alternatívának tűnik az intézethez legközelebb fekvő kutakból nyerhető 64 Celsius fokos víz hasznosítása. Ehhez azonban - befektető segítségével - növelni kellene a termálvíz-kivétel mennyiségét.

Az erre vonatkozó előzetes tanulmányok már elkészültek; a terv középtávon megvalósítható – vélte a polgármester.Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink