Somogy Megye hírek

Az elmúlt 10 év legdurvább jégkára - Somogyban egymilliárd forintos jégkár a termelőknél

A somogyi termelők az elmúlt tíz év legnagyobb jégkárát szenvedték el a múlt héten. Az előzetes bejelentések és felmérések szerint főként Nagyatád, Barcs, Csurgó környékén - 20-25 település vonzáskörzetében - hozzávetőleg 800 termelőnek közel egymilliárd forint mezőgazdasági kárt okozott a jégverés.
Varga Gábor, a Somogy Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgató ismertetése szerint 14 ezer hektáron 30-70 százalékban károsodtak a szántóföldi növények és a gyümölcsösök. Segesden és környékén található a megye málnaterületének egyharmada, csak ezen a 75 hektáron például 60-100 százalékos veszteség érte a gazdálkodókat.

Gelencsér Attila, Somogy Megye Közgyűlésének elnöke annak a reményének adott hangot, hogy a biztosítótársaságok a korábbi tapasztalatoktól eltérően ezúttal gyorsabb és objektívebb felmérést készítenek a károkról.

A baranyai székhelyű, hatszázmillió forintos állami támogatással, valamint önkormányzati hozzájárulással működő jégelhárító rendszerrel kapcsolatosan a gazdáktól hallottak alapján a közgyűlés elnöke azt mondta: "valamit tenni kéne", mert ebben a formában "erősen problémás" a működése.

Bencze Imre, a 2700 lakosú Segesd polgármestere a sajtótájékoztatót követően az MTI-nek elmondta: nehezményezi, hogy nem kapott meghívást az eseményre. Közölte: a faluban minden család érintett a jégkárban. Többségüknek nincs biztosítása, mert még a megélhetés is gondot jelent számukra - tette hozzá a polgármester, jelezve: ha megkérdezik, lett volna javaslata a kárenyhítés mikéntjére.

MTI

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink