Somogy Megye hírek

Döntésre várva

Pályázatot nyújtott be a Norvég Alaphoz a somogyvári speciális iskola. A pályamunka az első fordulón már túl jutott, néhány héten belül pedig már végleges döntés is várható.
- A sajátos nevelési igényű gyermekeket gondozó megyei fenntartású intézmény, a megye 2008-2010 közötti fejlesztési tervének egyik részeként pályázna a korszerűsítésre. Somogyváron enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos gyermekeket befogadó intézményt működtet a megye – mondja Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke - ennek részeként óvoda, általános iskola és speciális szakiskola is szolgálja a gondozottak fejlesztését. Az intézményben diákotthon és gyermekotthon biztosítja a bentlakás lehetőségét. Az itt élő és tanuló gyermekek, többségében halmozottan hátrányos helyzetű családokból érkeznek, emellett a gyermekvédelmi szakellátás keretében fogyatékkal élő, családjukat nélkülöző fiataloknak is otthont nyújt a somogyvári intézmény. A fenntartó megyei önkormányzat törekvése, hogy az infrastrukturális feltételek biztosítása terén tapasztalható sok évtizedes elmaradásokat pótolja. Ennél fogva minden pályázati lehetőséget megragadunk, a fejlesztésekhez szükséges önerőt pedig a kötvény kibocsátásból biztosítjuk a pályázathoz.

A fejlesztés célok részeként a somogyvári intézmény 2007-ben 342 millió forint összértékű fejlesztésre pályázott a Norvég Alaphoz, 51 millió forint saját erőt biztosítva a pályázat benyújtásához és megvalósításához. A projekt a „Hetet egy csapásra” elnevezést kapta, hiszen hét kiemelkedően fontos területen jelentheti a korszerű feltételek megteremtését.  - A pályázat része a meglévő internátus épületének korszerűsítése, bővítéssel és felújítással, aminek a keretében 78 férőhelyes modern diákotthon kialakítása valósulhat meg – folytatja az elnök. - Ugyanilyen jelentős a gyermekotthon fejlesztése, ahol az internátus épületében két negyven férőhelyes, családias jellegű gyermekotthont alakítanak majd ki, nyolc férőhelyes lakóegységekkel, amelyekben egyenként két szoba, egy nappali, konyha, étkező és saját fürdőszoba is lesz – teszi hozzá Gelencsér Attila.

A projekt része lesz ezen kívül, a fogyatékkal élő gyermekek részére szervezett terápiás eljárások, nyaraltatási lehetőségek biztosítása is. De az intézmény szakemberei részére a szakmai továbbképzés feltételeit is garantálja a pályázat. A pályázatból fedezik még a speciális iskola akadálymentesítését, egyes részeinek klimatizálását, sőt napkollektorok felszerelését is. A tervek szerint jut még forrás a somogyvári internátus épületének teljes épületgépészeti felújítására, valamint korszerű közösségi terek kiépítésére is.

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink