Somogy Megye Vezető Hír

Elemi erejű tiltakozás

Elemi erejű tiltakozás

El a kezekkel a vasúttól! A legrövidebben így lehet összefoglalni azt az üzenetet, amelyet a kormányhoz intézett harmincnégy somogyi település vezetője a megyei közgyűlés elnökével karöltve. Tették mindezt azért, mert a szocialista országvezetés – mint a hír kiszivárgott – több ezer kilométernyi vonalon meg akarja szüntetni a vasúti közlekedést, így Somogyban is 170 kilométeren; két szárnyvonalon és egy keskeny vágányú pályán nem menne decembertől vonat.

Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke somogyi vasútkonferencián üdvözölte az egybegyűlt polgármestereket és megállapította: már a jelenlét is azt jelzi, hogy ez ügyben pártállásra való tekintet nélkül valószínűleg egyetért a megyében minden érintett.

vasútrombolás

A vita során ez be is igazolódott, valójában nem is volt az vita, hiszen a megszólalók sorban és egyöntetűen, segélykiáltással felérően sorolták, mennyi baj érné a településüket a vasút megszüntetésével.

A megyei közgyűlés elnöke elmondta: sajnos számtalan gazdasági mutatót tekintve Somogy leszakad az országtól, helyzete siralmas és ezt elsősorban a világtól való elzártság, a rossz közlekedési lehetőség okozza. Gelencsér Attila sorolta a szocialisták  ígéreteit: működő taszári repülőtér 3000 munkahellyel (nyoma sincs), M67-es gyorsforgalmi út Kaposvár és az M7-es autópálya között (az idén kellett volna átadni), 160 kilométeres óránkénti sebességű vaspálya Budapest és Kaposvár között (nemrég néhány sportos politikus bringával lehajrázta a vonatot Kaposvár és Dombóvár között).

- Védekezni kell, föl kell ébredniük egészséges reflexeinknek és miden erőnkkel gátat kell építenünk a vasútrombolás elé! – Mondta az elnök.

szárnyvonal

A kormány fejetlen kapkodására jellemző: Somogyszob polgármestere ugyanazon a napon értesült a vasút megszüntetéséről és az „örömhírről”: a kormányzat támogatja a somogyszobi vasútállomás teljes felújítását.

Több polgármester sorolta; hányan járnak munkába és iskolába falujából vonattal, azaz mennyien járnának pórul. Siófok alpolgármestere egy adatot idézett: egy néhány éves felmérés szerint a most a megszüntetés rémétől fenyegetett kaposvár-siófoki vonalon évente 360 ezer utast szállított a MÁV. A kaposváriak arra emlékeztek: amikor valaha eljutott a vasút a városba hatalmas gazdasági fellendülés kezdődött.

mellékvonal

Rengeteg érv hangzott el az értelmetlen vasútrombolással szemben, s végül a résztvevők abban állapodtak meg: többféle formában folyamatosan tiltakozni fognak a tervek ellen és személyes találkozóra is hívják a minisztert: nézzen szembe velük!

 

http://www.somogymegye.us/

http://gelencserattila.com/

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink