Somogy Megye hírek

Elfogadták a jövő évi költségvetési koncepciót Somogy megyében

Elfogadták a jövő évi költségvetési koncepciót Somogy megyében

Elfogadta a Somogy Megyei Önkormányzat Közgyűlése a megye jövő évi költségvetés koncepcióját. A sok, működést befolyásoló bizonytalansági tényező jelenléte ellenére sikerült határidőn belül döntést hozni a 2009. évi költségvetés irányára vonatkozóan. – mondta el lapunknak Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

Már a harmadik költségvetés-tervezet negyedik variánsa kerül az országgyűlés elé. Ebben a helyzetben minden önkormányzatnak nehéz meghatározni saját jövő évi költségvetési koncepcióját. Nem könnyű az önkormányzatok sora, hiszen a költségvetési tervben a hírek szerint az idei 2,8 % - os nemzeti össztermék-növekedéshez képest, jövőre mindössze 1,2 százalékkal számol a Pénzügyminisztérium. – mondta, a közgyűlés elnöke. - Az elmúlt két évben folyamatosan csökkentettük az önkormányzat kiadásait, intézményeket és feladatköröket vontunk össze. Most jutottunk el oda, hogy szakmai alapon kimondhatjuk, többet nem lehet spórolni. A további megvonások a megye működésének eredményességét befolyásolhatják – mondta el Gelencsér Attila.

 

A két évvel ezelőtt felállt közgyűlés munkáját idén rendhagyó módon a tegnapi, „Somogy megyei polgármesterek soros találkozóján” értékelte a közgyűlés elnöke. A szakmai találkozón szóba került az is, milyen gazdasági környezetben kell, hogy működjenek a Dél-Dunántúli megye települései. Elhangzott az is, a megye által korábban, működéshez felvett hitelösszeget a tavalyihoz képest idén már sikerült csökkenteni és az intézményi bevételek aránya is növekvő tendenciát mutat.

Közel 60, jelentős fejlődést produkáló projektet is elindítottak, vagy elindítanak Somogy megyében. – tájékoztatott a Közgyűlés első embere. Arra a kérdésre, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben, amikor pénzügyi válságban van az ország, mi indokolta, hogy ilyen nagy volumenű beruházásokat valósítsanak meg, Gelencsér Attila elmondta, elkezdjük, amit el lehet. Nincs mire várni. Ezek az építkezések beruházások sok helyen már évtizedek óta elmaradt munkákat pótolnak. Számítunk arra is, hogy a beruházások elindítása serkenti majd a térség gazdaságát is. A kibocsátott kötvény – 6millió forint – terhére így előrehoztak olyan projekteket, mint például a patalomi szociális otthon épületének és tetőszerkezetének restaurálása, a Somogy Megyei Levéltár felújítása is.

A fejlesztések négy területen folynak majd. Az egyik a Somogy Megyei Szolidaritási Program, amelyben a szociális otthonok, a szenvedélybetegeket ellátó intézmények beruházásai indulnak el. A másik a Somogy Megye Gyermekeiért Program, amely a megye gyermekgondozó intézményeinek fejlesztését tartalmazó 33 projektet tartalmazza, a harmadik a Somogy Megye Kultúrájáért Program, és a negyedik a Somogy Megye Szakképzésért Program, amelynek számos projektje közül a legnagyobb az eddig a közel négyszáz millió forintos összértékű Somogy Megyei Térségi Integrált Szakképző Központ beruházása.

Gelencsér Attila elmondta, a korábban felvett hiteleik értéke 6milliárd forint, melyből két év alatt csupán 2 milliárdot költöttek az önkormányzat fenntartásának támogatására, a fennmaradó 4 milliárd Ft-ot a tervezett fejlesztésekhez használnák majd fel, egyfelől pályázati önerőként, más fejlesztéseket azonban teljes egészében maga állna a megye. Mint mondta, összességében elmondható, hogy – a pénzügyi válság ellenére – jó évet zárt az önkormányzat, és a jövőre vonatkozó elképzelések megvalósulása is reményteli.

 

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink