Somogy Megye hírek

Hazatér a somogyvári apátság alapító okirata

Hazatér a somogyvári apátság alapító okirata
Magyarországra került a somogyvári Szent Egyed bencés apátság alapító okiratának másolata. Az iratot vasárnap este vette át Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Móring József Attila, Somogyvár polgármestere Gérard Larcher –tól a francia szenátus elnökétől.

Hazatér a somogyvári apátság alapító okirataAz eredeti alapító okirat ma már nem létezik, valószínűleg a török időkben semmisülhetett meg. A másolatot, amely 13 századi átirat, a kezdetektől a dél-franciaországi Saint-Gilles apátság oklevélgyűjteményében őrizték.

Hazatér a somogyvári apátság alapító okirata- Minden ilyen ereklye erősíti azt az érzést, hogy összetartozunk Európával. Nemcsak 2004. májusa, hanem sokkal régebb óta - mondta lapunknak Móring József Attila. A polgármester szerint a franciák nagy becsben tartották az okiratot, ez is azt jelzi, hogy számon tartanak bemnnünket.
- Nagyon fontos, hogy tudjuk, hol vannak a gyökereink. Mindez iránymutatás a jövőre is, üzenetértéke van. Fontos lehet továbbá a katolikus egyháznak és a középkori történelmet, külkapcsolatokat kutatók számára is. Az, hogy az okiratot megkapja Somogyvár, mindenképpen önbizalom-erősítő esemény - véli a település vezetője.

Hazatér az alapító okiratEgyelőre még nem dőlt el, hogy hol állítják ki a fontos dokumentumot: szóba jöhet a templom vagy az önkormányzati díszterem. Az elsődleges szempont azonban a biztonság.

Hazatér a somogyvári apátság alapító okirataA somogyvári apátságot a XI. század végén alapította Szent László király, aki a Saint-Gilles-i apátságból hívott oda szerzeteseket. A templomnak és a monostornak ma már csak a romjai láthatók, az egykori épületek maradványa 1983-tól történelmi emlékhely. Az okiratmásolatot az anyamonostor gyűjteményében őrizték, és Szili Katalin kezdeményezésére, a párizsi magyar nagykövetség közbenjárásával kerül vissza Somogyvárra.

A jövő héten ünnepélyes sajtótájékoztatón mutatják be a nyilvánosságnak a dokumentumot.
A szenátus elnökét hétfőn fogadja Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc kormányfő. Gérard Larcher találkozik Orbán Viktor Fidesz-, és Dávid Ibolya MDF-elnökkel is.

dscf4516_687_20090223190908_67.JPGA somogyvari apátságmti

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink