Somogy Megye hírek

Kórház végveszélyben

Kórház végveszélyben

Idegeskedés, műtét helyett elküldött, s emiatt méltatlankodó, olykor anyázó betegek, bizonytalanság, kényszerintézkedések... Ez jellemezte a hangulatot az utóbbi napokban a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórházban. A kialakult helyzetről tartott sajtótájékoztatót Gelencsér Attila, az intézményt fenntartó somogyi közgyűlés elnöke és Repa Imre professzor, a kórház főigazgatója.

Egy segélykiáltással is fölért, amit a két vezető elmondott. Végveszélyben van a megye súlyponti kórháza és a betegellátás a kormány brutális pénzmegvonó intézkedései miatt.

Gelencsér Attila Repa Imre
Gelencsér Attila (balról) és Repa Imre (jobbról)


Repa Imre főigazgató elnézést kért azoktól a betegektől, akiket beütemezett, de nem égetően sürgős műtétjük helyett egy későbbi időpontra való átsorolás várt.

Ennek indoka: nincs pénz a beavatkozásokra. Az elvonás miatt havi 120 millió forint hiányzik a kórház működéséhez szükséges összegből. Repa Imre két számmal jellemezte a helyzetet; ha úgy spórolnának, hogy egyetlen szem gyógyszert sem vennének és nem adnának enni a betegeknek, akkor is nyolcmillió forint hiányoznék a havi kasszából.

A korház az elmúlt években minden tartalékát kimerítette, a működést ésszerűsítették, már nincs miből takarékoskodni, nincs kit elbocsátani, nincs honnan pénzt átcsoportosítani. Nem szenvedhet csorbát a sürgősségi betegellátás, az onkológiai, a gyermekgyógyászati és a kardiológiai működés, így nem volt más megoldás, mint az egyéb tevékenységek korlátozása. Hosszú várólisták fognak kialakulni és a kórház el fogja utasítani az ellátási területén kívülről érkező betegeket.

Adósságot nem halmozhat fel az intézmény, mivel akkor elveszti a pályázaton már megnyert tizenkét és félmilliárd forintot, amely a teljes rekonstrukcióhoz szükséges és elveszti a kórház az uniós alapokból szerzett pénzt is.

Somogy kórház
Sötét fellegek gyülekeznek a kórházi büdzsé felett is


Gelencsér Attila elmondta, hogy két éve a megyei önkormányzat 750 millió forinttal támogatta meg a gondokkal küszködő, lecsúszófélben lévő intézményt, most a rekonstrukciós pályázathoz hozzátette a maga több, mint egymilliárd forintját, kimerült a pénzforrás, a fenntartó nem tud segíteni kórházán, amely a csőd szélére került.

Az elnök a természeti katasztrófákhoz hasonlította a kormányintézkedéseket.

Mind Repa Imre, mind Gelencsér Attila azonnal beavatkozást kért a kormánytól és személy szerint a miniszterelnöktől. A főigazgató úgy fogalmazott: ha a gazdáknak a jégkárok és az aszály miatt muszáj segíteni, akkor a kórház is kaphasson hasonló helyzetben rendkívüli támogatást. A professzor azt is elmondta: minden magyarországi súlyponti kórház ugyanilyen gondokkal küszködik, az egészségbiztosítási kassza az utóbbi időben évente rendre 25-30 milliárd forintos többlettel zár, ezt a pénzt meg kellene kapniuk a kórházaknak.

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink