Somogy Megye hírek

Meghalt Király Béla

Meghalt Király Béla

Elhunyt Király Béla nyugállományú vezérezredes, történész, politikus, akadémikus. 1912. április 14-én született Kaposváron. Húsz éve a somogyi megyeszékhely főterén közfelkiáltással tették országgyűlési képviselő-jelöltjüknek a helybeliek. A választást akkor elsöprő többséggel nyerte meg.

Király Béla a Ludovika Akadémia elvégzése után csapattisztként szolgált a kaposvári tüzérezrednél. Magas beosztásba jutott mind a háború előtt, mind a Rákosi érában, mígnem 1951-ben letartóztatták és - később életfogytiglanra változtatott - halálra ítélték. 1956-ban ő volt a Nemzetőrség főparancsnoka, és Budapest katonai parancsnoka lett. A forradalom leverése után emigrált. Kezdetben Európában, majd az Egyesült Államokban tevékenykedett, ahol történészként működött. A New York-i Columbia Egyetemen 1962-ben doktori fokozatot szerzett. 1963-tól hadtörténetet tanított több jelentős intézményben. Számos kitüntetést és címet kapott.

Egy interjú 1989-ben, Somogyország

****

1989-ben érkezett vissza Magyarországra Nagy Imre temetésére. Szülővárosában az akkoriban alapított Somogyország című független hetilap híradásai képviselőként, az akkor ez ügyben Somogyban teljesen egységes ellenzék támogatásával bejutott a parlamentbe.
2000. és 2002. között Orbán Viktor miniszterelnök katonapolitikai tanácsadója volt.
Itthon is sokszor elismerték a magyarság történelmének megismertetéséért végzett munkáját.

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink