Somogy Megye hírek

Négy fejlesztési program startol - Munkához juthatnak a somogyi vállalkozók is

Négy fejlesztési program startol  - Munkához juthatnak a somogyi vállalkozók is

Négy új fejlesztési program-csomag elindítását jelentette be a megyei közgyűlés elnöke a minap. A siófokon megrendezett Somogy megyei polgármesterek találkozóján Gelencsér Attila, Félidőben címmel értékelte a megyei önkormányzat elmúlt két évét is.

A megyei közgyűlés nemrég döntött az önkormányzat 2010-ig szóló fejlesztési terveiről. –számolt be beszédében Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke. Ez alapján négy program indul el a megyében. Az első, a Somogy Megyei Szolidaritási Program, az időseket ellátó, szociális intézmények felújításait takarja, ebben 21 különböző projekt indul el. A második a Somogy Megyei Szakképzésért Program, a szakközép- és szakmunkásképző iskoláknál tervezetteket, a harmadik a Somogy Megye Gyermekeiért Program, pedig a megyei gyermekvédelmi intézmények 33 fejlesztési projektjét jelenti. Ezen kívül még beindítják, a megyei kulturális intézmények fejlesztési programját is, Somogy Megye Kultúrájáért Program címmel.

- Ilyen gyermekintézményt érintő fejlesztés lesz a nagybajomi I. Számú Gyermekvédelmi Intézmény korszerűsítése is, amelyre 80 millió forintot költ a megye, vagy a marcali II. Számú Gyermekvédelmi Intézménynél tervezett korszerű lakásotthonok kialakítása, amelyekre 60 millió forintot szánnak.

- A kulturális programban szerepel a megyei levéltárban kialakítandó térinformatikai rendszer, amely mintegy 33 millió forintba kerül.

A négy programban szereplő beruházások egy részét pályázatokból fedezi a megye, más részét azonban saját erőből állja. Az értékelőn elhangzott az is, sajnos az uniós pályázatok hazai adaptálásánál, olyan országos pályázati kiírások születtek, amelyek nemigen adnak lehetőséget a megyei önkormányzatok által ellátott területeknek a források lehívására. Ezért az ilyen feladatokra, intézményekre a megyéknek önerőből kell költeniük.

- Ez azonban azt is jelenti nincs ok, hogy ezekkel, a fejlesztésekkel várjunk- mondta a közgyűlés elnöke - egyfelől ezért, másfelől a somogyi gazdaság élénkítése érdekében hoztunk előre néhány beruházást, amelyekből reméljük minél többet nyernek el a somogyi vállalkozók is. - tette hozzá Gelencsér Attila.

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink