Somogy Megye hírek

Német és magyar szövetségi ebéd

Német és magyar szövetségi ebéd

Munkaebéden találkoztak Budapesten a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének és a Baden-Württembergi Járások Tartományi Gyűlésének vezetői. A találkozón részt vett Gelencsér Attila, a somogyi közgyűlés elnöke, s eszmét cserélt a tartományi gyűlés elnökével, Jürgen Schütz-cel, aki egyben Somogy testvérterületének Rhein-Neckar járásnak is elnöke.

A találkozás lényeges elemeit firtató kérdésünkre válaszolva Gelencsér Attila elmondta:

Gelencsér Attila Somogy

Gelencsér Attila


- Kapcsolatunk rendszeres a tartományi gyűléssel, amelynek hagyományai jóval nagyobbak, mint a mi önkormányzati szövetségünké, hiszen 1956-ban jött létre és azóta a járások érdekeit képviseli a tartományi kormánnyal, a tartományi parlamenttel, valamint más intézményekkel és testületekkel szemben. 1992. óta szerződés szabályozza a két szervezet együttműködését. Mi utoljára tavaly látogattunk el Németországba, s tájékozódtunk a gyűlés működéséről. Most Budapesten a legtöbb szó a kulturális, a sportbéli és az oktatási együttműködésről esett, és a szakemberek cseréjének megszervezéséről születtek elképzelések.

- Somogyra lehet-e hatásuk az elhangzottaknak.

- Természetesen lehet. Különösen úgy, hogy mi nemcsak a MŐOSZ keretében, hanem a Rhein-Neckarhoz fűződő közvetlen testvérkapcsolat útján is kicseréljük tapasztalatainkat német barátainkkal.

Jürgen Schütz


- Magyarországon sok támadás éri a központi kormányzat irányából a megyéket. A német járások gyűlése érdekvédelem céljából alakult annak idején. Ezek szerint ott is nyomja a kormány a vidéket?

- Hát azért arrafelé másképpen működnek a dolgok. De minden fejlett demokráciában szükség van rá, hogy a központi hatalom tudja: szervezett erők a partnerei a régiókban.

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink