Somogy Megye hírek

Ötvenmillió forintot nyert a szociális tárca egyik pályázatán Zákány, a helyi romatelep felszámolására

Ötvenmillió forintot nyert a szociális tárca egyik pályázatán Zákány, a helyi romatelep felszámolására
Zákányban továbbra is a cigánytelep felszámolásáról hozott korábbi döntés van érvényben; az e témában összehívott hétfő esti rendkívüli testületi ülésen egy képviselő sem indítványozta az augusztus 25-én elfogadott egyhangú határozat megváltoztatását – tájékoztatott az ülést követően Jankó Szabolcs alpolgármester.
Jankó Szabolcs alpolgármester nyilatkozata az esetről a tv2 reggeli műsorábanA testület által elfogadott, majd szeptember 14-én az elnyert támogatás visszaadásáról szóló képviselői indítványra ismét napirendre tűzött, ám leszavazott javaslatot ezúttal nem követte újabb indítvány – ismertette az alpolgármester. Közölte: az eredetileg elfogadott határozat tehát továbbra is érvényben van, eszerint az önkormányzat az erre a célra elnyert 50 millió forintból a telepen négy házban élő öt családot a faluba, az önkormányzat által megvásárolt szociális bérlakásokba költözteti.

Jankó Szabolcs elmondta, a programot 2010 májusáig kell befejezni, addig felújítják, komfortosítják a megvett lakásokat, így beköltözhetnek új otthonukba a családok. A telepen jelenleg 22-en laknak, többségük gyermek – tette hozzá az alpolgármester. Egy korábbi információval kapcsolatban, amely szerint ha nem használják fel a pénzt, a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresével kell visszafizetniük, ami napi 21 ezer forintot jelent, az alpolgármester azt mondta: mivel megvalósítják a projektet, ez a veszély nem fenyegeti az önkormányzatot.

A rendkívüli képviselő-testületi ülést azért hívták össze, mert amikor a szeptember 14-i falugyűlésen bejelentették, hogy pályázati forrásból felszámolják a telepet, többen ellenezték a cigánycsaládok faluba költöztetését. Az önkormányzatot ért bírálat hatására a falugyűlésen – megromlott egészségi állapotára hivatkozva – bejelentette lemondását Tóth Judit (független) polgármester, és ezt tette Tóthné Aradi Valéria képviselő is.

László Piroska, a zákányi önkormányzat jegyzője hétfőn arról tájékoztatott, hogy a helyi választási bizottság kedden dönt az új polgármester és a képviselő megválasztásának időpontjáról. A csaknem 1300 lakosú dél-somogyi települést az új polgármester megválasztásáig az alpolgármester irányítja.

forrás:
MTI, MNO, tv2

http://www.somogymegye.us/

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink