Somogy Megye hírek

Panelprogram akadályokkal

Panelprogram akadályokkal

A panelprogramban érintett lakóközösségek közös képviselőivel és lakásszövetkezeti vezetőkkel találkozott Szita Károly polgármester a kaposvári városházán. A megbeszélésen részt vettek banki szakemberek is, akik az egyharmados lakossági hányad hitelezési lehetőségeiről tájékoztatták az érintetteket. A polgármester arra kérte a képviselőket, hogy készítsék elő a beruházást, vagyis keressék meg a majdani kivitelezőket és próbálják igazolni a lakossági egyharmad meglétét.

Több mint 70 kaposvári lakóközösség nyújtott be pályázatot tavaly szeptemberben a panelprogramra. Az állam mindezidáig 41 beadványt bírált el csupán, s ezek is csak elvi támogatást jelentenek, a kifizetés ideje bizonytalan. A maradék 30 pályázat beküldői ennél is rosszabb helyzetben vannak, ők még azt sem tudják, hogy valaha megújulhat-e egyáltalán az otthonuk.

panelprogram
Vajon az állam meddig packázik a penellakókkal?


Pedig a program folytatása több szempontból is elengedhetetlen. 2009-ben 2,4 milliárd forintos beruházást terveztek a kaposváriak, ebből az összegből 2711 lakást, köztük a sávház 330 lakását is korszerűsítenék. Jelenleg kaposváriak százait foglalkoztató cégek várnak a megrendelésre, számukra létfontosságú lenne a megbízás, hogy ne kelljen elbocsátaniuk a munkásaikat.

A lakók is aggódnak. Miután 2008-ban a kaposvári önkormányzat megadta a felújítási költség ráeső harmadát, az előző évek gyakorlata alapján a tulajdonosok joggal hitték, hogy idén még a fűtési szezon előtt megújulhat a lakásuk. Ezzel szemben a támogatási szerződések megkötésére felhatalmazott környezetvédelmi minisztériumban még mindig nem tudják, mikor születhet meg a megállapodás.

Szita Károly polgármester arra kérte a lakók képviselőit, hogy az állami döntés megszületéséig készítsenek elő mindent: versenyeztessék meg a kivitelezőket, kössék meg a vállalkozóval a szerződést, illetve igazolják a rájuk eső egyharmad meglétét, akár a hitelszerződés bemutatásával is.

A megbeszélésen résztvevő banki szakemberek elmondták: az elmúlt hetek bizonytalanságai után kiderült, hogy megmarad a felújításra felvett hiteleknél a kamattámogatás, igaz, ennek feltételei vannak. A bankok egyébként többféle konstrukciót is kínálnak, az elbírálás ideje típusonként változik, általában 4-6 hétig tart.

A panelprogramhoz kapcsolódó idei megpróbáltatásokhoz szorosan kapcsolódik a július elsején hatályba lépett ÁFA-emelés, hiszen a beruházások így jelentősen drágulnak, csak a sávház esetében 36 millió forintra rúg a többletköltség. A polgármester szerint a nehéz körülmények ellenére is folytatni kell a lakások felújítását, egészen addig, amíg a mind a 10200 otthon meg nem újul.

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink