Somogy Megye hírek

Polgári piknik Kötcsén

Polgári piknik Kötcsén

A Balatontól kilenc kilométerre fekvő Somogy megyei Kötcsén, a konzervatív oldalhoz köthető tudósok, művészek, újságírók, politikusok hatodik alkalommal gyűltek össze, hogy most a kultúrát tegyék a kerekasztal-beszélgetések és előadások középpontjába.

A rendezvényen, amelynek fővédnöke Orbán Viktor, a Fidesz elnöke volt, részt vett Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke és számos országgyűlési képviselő.

A közel félezer résztvevőt a két fő szervező, Sunyovszky Szilvia, a Hermina Szalon és Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány képviseletében köszöntötte.

A rendezvény megnyitását a szervezők nevében Sunyovszki Sylvia (Hemina Szalon) kezdte, aki kiemelte, hogy a jelen baráti találkozó témája a kultúra, amely a mindennapokba történő befektetés és értelmes alapot nyújthat a válságos időkben. Kijelentette: ellentétben azzal a közkeletű vélekedéssel, hogy a gazdaság az alépítmény és a kultúra a felépítmény, amire a kapitalizmus most rácáfolt, a kultúra az alépítmény és a gazdaság a felépítmény és a nemzet létének legfontosabb biztosítéka.

Somogy

Mészáros József, a szervezőkhöz csatlakozó Barankovics István Alapítvány képviseletében kiemelte: első számú észrevétele a rendezvénnyel kapcsolatosan az, hogy legfontosabb itt az otthonosság, az együttgondolkodás és az, hogy egy politikai családként vagyunk most jelen azért, hogy új lehetőségeket adjunk az országnak.

Balog Zoltán a rendezvényt szervező Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke egyebek mellett bejelentette: kifizetik a pénzbüntetését, illetve jogi segítséget adnak azoknak a magyar nyelv használatáért megbüntetett szlovákiai magyaroknak, akik jelentkeznek a Fidesz Új Demokrácia Központjának ingyenes hívható telefonszámai egyikén. A három zöld szám: (munkanapokon): +36-1-555-2008, +36-1-555-2009, +36-1-555-2010.

A kultúrával kapcsolatban elhangzó előadásokat Szőcs Géza erdélyi költő kezdte, aki azt mondta, hogy a társadalmi-gazdasági változások elengedhetetlen feltétele egy olyan szemléletváltozás, amelyet a kultúrán keresztül lehet csak megteremteni. "Nemzeti kultúránk állapota" címet viselő előadásában - idézettekkel alátámasztva - szólt arról az erdélyi költő, hogy extrém helyzetekben is lehet építkezni. Példaként említette Robinson Crusoe történetét, aki - mint ismeretes - egyedül egy szigeten, tulajdonképp egyetlen fejszével kezdte felépíteni új életét. Szőcs azt is megfogalmazta, hogy a jelen az egyének uralmát hozta, de az egyénekből álló ország, az állam ugyan, de nem közösség.

A délelőtti kerekasztal-beszélgetésen "Önkormányzatok, mint a magyar kultúra támogatói" témában önkormányzati és szakpolitikusok osztották meg gondolataikat egymással és a hallgatósággal. Résztvevők: Rogán Antal (Budapest, Belváros-Lipótváros polgármestere), Halász János (Debrecen alpolgármestere), Sira Magdolna (Túristvándi polgármestere), Páva Zsolt (Pécs polgármestere), Bóka István, (Balatonfüred polgármestere) és Hans Kaiser, Németország volt kulturális minisztere (Konrad-Adenauer Alapítvány). A beszélgetést vezette: Vitézy Zsófia (Magyar Nemzet).

"A magyar kultúra határon innen és túl" témakörében Pápai Lajos, r.kat. püspök (Győr), a magyar kultúra, vallásos kultúra témában tartott előadást. Bíró Ágnes, volt szlovákiai kulturális államtitkár a magyar kultúra határon túli helyzetéről és lehetőségeiről beszélt. Raduly József, a Lungo Drom alapító-alelnöke a magyar kultúra és a cigány kultúra összefüggéseiről szólt. Végezetül Ujváry Gábor az oktatás és a kultúra viszonyait taglaalta.

A délutáni kerekasztal-beszélgetés a "Milyen kultúrpolitikára van szüksége Magyarországnak és a magyarságnak?" kérdés köré épült. A beszélgetésben Alexa Károly, Baán László, Balázs Péter, valamint Keserű Katalin vett részt és Ókovács Szilveszter vezette.

Kovács István, volt krakkói főkonzul a közélet és irodalom tárgykörében tartott előadásában a diktatúrákkal kapcsolatban felvázolta: "A kulturális élet ellenőrzése mindig elsőszámú feladat volt, az öncenzúra kialakítása sokaknál létfenntartó mechanizmus lett, s a kiemelkedő tehetségeket a hatalom igyekezett megvásárolni, majd megfélemlíteni, és ha ezt sem, azt sem lehetett, akkor megtűrni. A volt főkonzul az elhangzottakkal kapcsolatosan megjegyezte: a kiemelkedő művek jelentős hányada ezekből a megtűrt művekből került ki.

A polgári piknik koraesti összefoglalójában Szőcs Géza Márai Sándor egyik gondolatát idézve, úgy fogalmazott: A honfoglaló magyarok nem hazát keresni jöttek, hanem csak egy hatalmas, hegyekkel védett legelőt szerettek volna maguknak, s az, hogy ebből a legelőből mégis haza lett, az a művészetnek köszönhető. Ma - idézte tovább az erdélyi költő Márait - sajnos megint egyre erősebb az a folyamat, hogy a hazából ismét legelőt csináljanak.

Szőcs Géza összefoglalója után Lajkó Félix és Brasnyó Antal hegedű-koncertje következett, majd az estét Orbán Viktor: Kormányzás és kultúra című előadása zárta.

Orbán Viktor a kötcsei polgári találkozón elmondott beszédében hangsúlyozta: Magyarországon ma jobboldali konjunktúra van, de ha a választás után mindössze "ellenkormányzást" hozunk létre, akkor visszajön az a duális erőtér, ahol az egymásnak feszülés a legfontosabb. Ezért az állandó politikai harcok elkerülése érdekében a nemzeti ügyek kormányzását kell megvalósítanunk.

Polgári piknik Kötcse

A Fidesz elnöke kitért arra is, hogy a baloldal hatalompolitikai rendszere összeomlott, mert finanszírozhatatlanná vált, így a neoliberális értékekre alapozott korszak is véget ért. Orbán Viktor hangsúlyozta: a neoliberális értékekre alapozott politika sikertelenné tette az országot, de a magyar társadalom a jobboldali értékeket is az alapján fogja megítélni, hogy az azokon alapuló kormányzás sikeressé tudja-e tenni Magyarországot.

A leendő polgári kormány személyi összetételével kapcsolatos találgatásokra utalva a Fidesz elnöke azt mondta: "Lassacskán mindenki kormányt alakít, én a kivételek közé tartozom". Hozzátéve: minden szerkezeti, személyi javaslatot lajstromba vesz, de az erről szóló döntéseknek nincs még itt az idejük. Mi olyan politikai közösség vagyunk, ahol munkát osztogatnak és nem pozíciókat - tette hozzá a pártelnök.

(fidesz.hu)

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink