Somogy Megye hírek

Sevillai tanulmányúton jártak a Somogyi TISZK pedagógusai

Sevillai tanulmányúton jártak a Somogyi TISZK pedagógusai
A Tempus Közalapítvány Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci Mobilitás alprogram keretében 2009. október 11. és 18. között a Somogy Megyei Önkormányzat pályázata révén tanulmányúton vehettünk részt Sevillában.

Sevillai tanulmányúton jártak a Somogyi TISZK pedagógusai

 

A Tempus Közalapítvány Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci Mobilitás alprogram keretében 2009. október 11. és 18. között a Somogy Megyei Önkormányzat pályázata révén tanulmányúton vehettünk részt Sevillában. A tanulmányút célja volt, hogy a hasonló társadalmi problémákkal küzdő dél-spanyolországi városban szakmai tapasztalatcserén vegyünk részt, főként az esélyegyenlőségnek a szakképzés rendszerében történő megjelenésében.

 

s_1_257_2009103101845_720.jpg

 

A tanulmányúton a fenntartó részéről Bátori Zsolt főosztályvezető, Gyöngyösiné Szabó Judit főosztályvezető-helyettes és Baranyó Alíz nemzetközi referens vett részt, a Somogy Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától pedig Gálné Mayer Judit szakképzési referens. A Somogyi TISZK hat tagintézménye egy-egy főt delegált: Czimbalek Ottó (Nagyatád), Ferencziné Becske Ibolya (Baross), Göncz Mónika (Mathiász), Homor Judit (Bacsák), Maász Róbert (Nagyváthy) és Somogyvári Lajos (Rudnay) személyében.

 

s_2_947_2009103101845_156.jpg

 

A társadalmi problémák, illetve azok enyhítésére tett erőfeszítések megismerésére a Tartományi Nőügyi Hivatalban, a Sevilla Befogad civil szervezetnél és a Spanyol Menekültügyi Bizottság hivatalában tett látogatások során volt lehetőségünk. Ezek a szervezetek egyrészt hivatali feladatokat látnak el és az adott csoport – nők, bevándorlók, menekültek – konkrét problémáit oldják meg; másrészt azonban a programjaikkal igyekeznek a társadalmat – a befogadókat – is formálni. Ennek érdekében az iskolákkal is kapcsolatot tartanak, ahol esélyegyenlőségért felelős pedagógus segíti a munkájukat. Ezeknek a projekteknek a célja, hogy már gyerekkorban neveljenek a másság elfogadására, illetve a nők és férfiak közötti esélyegyenlőségre.

 

s_3_437_2009103101845_439.jpg

 

A spanyol oktatási rendszerről a fogadó szervezet egyik munkatársa tartott számunkra előadást, majd három iskolával, és egy egyetemi bizottság munkájával ismerkedhettünk meg közelebbről is. Jártunk egy felzárkóztató intézményben, egy külvárosi általános iskolában, és egy szakképző intézményben. Az integráció különböző mértékben valósul meg az egyes intézményekben. Leginkább az általános iskolában láttunk olyan módszereket, amelyekkel a bevándorló és a gyenge képességű gyerekeket együtt nevelték, oktatták az osztály egészével; illetve ahol nagy hangsúlyt fektettek a családok iskolai életbe való bevonására is, hiszen a gyerekek nevelésében a családi háttér a legfontosabb. Jó lett volna látni, hogy ezeket a módszereket középiskolában hogyan tudják alkalmazni. Az itt alkalmazott oktatási elvvel 71 iskola működik Spanyolországban, köztük középiskolák is; sajnos ilyenben nem voltunk. Az egyetemen egy olyan bizottság munkáját mutatták be nekünk, amely a nők esélyegyenlőségét segíti a munkavállalás területén – külföldi ösztöndíjakkal, önismereti tréningekkel, munkavállaláshoz szükséges információkkal –, elsősorban műszaki területen.

 

s_4_520_2009103101845_557.jpg

 

A szakmai programok után volt idő a város nevezetességeinek megismerésére is. A Spanyolországban eltöltött egy hét mindannyiunk számára emlékezetes marad, és a szakmai munkánk során is igyekszünk a látottakat-hallottakat hatékonyan felhasználni.

 

 

 

Ferencziné Becske Ibolya

                                                                                                   főigazgató-helyettes

 

 

s_5_917_2009103101845_589.jpg

 

 

s_6_90_2009103101845_158.jpg

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink