Somogy Megye Vezető Hír

Somogyi prímák

Somogyi prímák

Átadták a somogyi Príma-díjakat, két orvos, egy polgármester és egy plébános az idei díjazott. Az elismeréssel immár harmadik éve jutalmazzák azokat, akik munkájukkal a helyi közösségeket szolgálják. Dr. Andrásofszky Barna, Boross Lászlóné és Varga László a zsűri döntése alapján kapta az elismerést, a közönségdíj lett ifj. dr. Herr Gyuláé.

príma

Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a díjazottakat.

somogyi príma-díj

Dr. Andrásofszky Barna

A mosdósi Tüdő- és Szívkórház nyugalmazott igazgatója, aki 50 éve telepedett le Somogyban. A tbc-kezelésben szerzett elévülhetetlen érdemeket, s új, gyógyító profilokat honosított meg. A nyolcvanon túli, Batthyány-Strattmann-díjas főorvos – számos kitüntetés tulajdonosa – Mosdós díszpolgára. Tagja a Százak Tanácsának és a Magyar Egészségügyi Társaság örökös tiszteletbeli elnöke, aki kötelező tantárggyá tenné az egészségtant. A gyermek-tüdőgyógyászok doyenje a klasszikus orvoslás legjobb hagyományait folytató szakember, aki a hagyományos terápiák alkalmazása mellett kiemelkedő szerepet szánt a tiszta levegő, az egészséges táplálkozás, a mozgás és a testi-lelki harmónia gyógyító erejének.

 
somogyi príma-díj

Boross Lászlóné

Pálmajor polgármestere. Kezdő pedagógusként 1954-ben állt először a pálmajori iskola katedráján, s férjével évtizedeken át oktatták-nevelték a kistelepülés diákjait. Mindent megtett azért, hogy tanítványai több generáción át képessé váljanak az életben is megállni a helyüket. Ez különösen nagy kihívás volt, hiszen nem romaként, egy csaknem teljes egészében roma népességű faluban vívott ki nagy tiszteletet és szeretetet, amelyre sokan felfigyeltek. A pálmajoriak problémáinak felvállalásában és megoldásában, lakásviszonyuk rendezésében vállalt szerepével egyre szélesebb körben vívott ki elismerést. Neki is köszönhető, hogy a közelmúltban megvalósult Pálmajor régi álma: megépült Somogy első cigány temploma.

 
somogyi príma-díj

Varga László

Tizenhat éve a kaposvári Szent Imre templom plébánosa. Előtte Somogysámsonban szolgált hat éven át. Az 1982-ben szentelt pap karizmatikus egyéniség, aki a folyamatos lelki építkezés mellett a plébániai közösségépítést, a kulturális értékközvetítést is szívügyének tekinti. Meglehetősen gazdag az egyházközség éves eseménynaptára; a tiniklubtól kezdve a filmklubon, a zarándoklatokon, s a folyamatos szentségimádáson át a Magyarország megújulásáért szervezett imaórákig. A lelkigyakorlatairól és lelkigyakorlatos könyveiről is ismert plébános a kaposvári katolikus gimnázium hitoktatója, a Kaposi Mór Oktató Kórház kórház-lelkésze, akit főpásztora a közelmúltban bízott meg a püspöki iroda vezetésével.

 
somogyi príma-díj

Ifj. dr. Herr Gyula

Nagyatádi belgyógyász főorvos. A Nagyatádi Triatlon és Szabadidősport Egyesület elnöke, az Extrem Man Hosszú Távú Triatlon verseny főrendezője. Az idén tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Triatlon Hosszú Távú Országos Bajnokságot, egyben a huszadik nemzetközi nyílt versenyt. 2009-ben több mint 700 versenyző állt rajthoz Nagyatádon, hogy teljesítse a 3,6 km úszásból, 180 km kerékpározásból és a maratoni futótávból álló versenyt. Mindhárom sportág fő mozgatója, szervezője. Példaértékű a két évtizedes következetes, a sport és az egészséges életmód iránti elkötelezettsége, mint ahogy a közösségszervezés terén, valamint a fiatalok körében a sport megszerettetése érdekében végzett lelkes tevékenysége is.

 

www.gelencserattila.com

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink