Somogy Megye hírek

Tiffany-képek és selyemfestmények - Farsangi kettőstárlat a Megyeháza Galériában

Tiffany-képek és selyemfestmények  - Farsangi kettőstárlat a Megyeháza Galériában
Prohászka Anna Tiffany-képei és Vörös Juli Hanna selyemfestményei fogadják a látogatókat  Kaposváron a Megyeháza Galériában. A baranyai alkotók munkáiból február 9-én nyílt kiállítás. Lőrincz Sándor galériavezető köszöntőjében arra utalt: gyakorta mutatkoznak be a galériában más megyéből érkező vendégek, s még a tavasszal két tolnai alkotó is falra teszi műveit Kaposváron. Mivel a velencei karnevál hangulatát is megidéző selymeket is láthat a közönség, a galériavezető arra utalt: a látogatók figyeljék a felcicomázott alakok szemének sivár magányosságát, ami valóban szánalomra indít bennünket, és arra, hogy mozduljunk egymás felé – de maszkok nélkül – és kurtítsuk az utat lélektől lélekig.

Farsangi kettőstárlat a Megyeháza GalériábanRuff Tamás, a Kaposvári Honvédzenekar fiatal karnagya különös trombitajátékával ajándékozta meg a kiállításmegnyitó vendégeit. Olyannyira magával ragadta az előadott mű Gelencsér Attilát, a Somogy Megyei Közgyűlés elnökét, hogy – mint megnyitó beszédében említette – leginkább táncra perdült volna.


Tiffany-képek és selyemfestmények  - Farsangi kettőstárlat a Megyeháza Galériában– A színek – tudjuk jól – javítják a közérzetet, s ezért – áttételesen – hatnak a munkánkra is. Örülök, hogy e szürke télben megajándékoznak bennünket ezzel az élménnyel – mondta az elnök, aki Babits Mihályt idézte: Hiszek a művészetben, mely kinyitja elénk a világot, mely kiröpít a pontból és a pillanatból. Hiszek a művészetben, mely nem tagad meg semmit, de túlnő mindeniken, mert nem rabja semminek.

Tiffany-képek és selyemfestményekProhászka Anna és Vörös Juli Hanna valóban nem szenvednek rabságban, hiszen azt csinálják, amit nagyon szeretnek, s azt pedig élvezettel teszik. Ez pedig süt az alkotásokról, mint ahogy az is, hogy valamennyi mű a női lélekről beszél. Érzékenyen és kifejezően. Ami pedig valamennyi alkotásban közös, az a szecesszió, hiszen ez tartja egységben a festett selymeket és a Tiffany-üvegeket. A gazdag díszítettség, amelyet a növényi ornamentika, a stilizált virágmotívumok adnak, s amelyek kedvesek a szemnek, hiszen olyan harmóniáról vallanak, amelyekre mindannyian vágyunk e tótágast álló világban.

Tiffany-képek és selyemfestmények  - Farsangi kettőstárlat a Megyeháza GalériábanAz egyik kiállító a köz szolgája és szolgálója. Vörös Juli Hanna ugyanis a Harkány közeli Szava polgármestere. A település első asszonya azon túl, hogy a település gondos gazdája, a szépség hírnöke is. Sejtelemes festett selymeivel a szépséget hirdeti, amelyből, sajnos, egyre kevesebb jut. Prohászka Anna pedig – aki a jeles kaposvári üvegművesektől, Molnár Ferenctől és feleségétől tanulta az alapokat –, a rideg-hideg anyagot, az üveget szeretné megszelídíteni, hogy barátságosabb legyen közvetlen környezetünk, hogy barátságosabb legyen a Föld.
A megyeházi kettőstárlat február 27-ig várja az érdeklődőket

L. S.
Fotó: Bíró Norbert


Tiffany-képek és selyemfestmények a Megyeháza Galériában

 

Tiffany-képek és selyemfestmények  Farsangi kettőstárlat a Megyeháza Galériában


Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink