Somogy Megye hírek

Újabb kincsek a Megyeháza Címertermében

Újabb kincsek a Megyeháza Címertermében

Negyvenkilencre bővült azoknak az aranyozott miniatűr képeknek a száma, amelyek Somogy jelentős értékeit mutatják be a Megyeháza Címertermében. A legutóbbi közgyűlési döntés értelmében ugyanis újabb öt életmű és látványosság kapja meg az Örökségünk- Somogyország Kincse Kitüntető címet ebben az esztendőben.

_825_20090107195948_641_363_20090115100507_620.jpg

 

Az erről szóló megállapodások aláírására és a miniatűr képek leleplezésére az ünnepi Somogyi Megyehét keretében kerül sor. Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta: örül, hogy ebben az évben is gazdagodott Somogy „kincsestára”, hiszen az országnyi megye valamennyi településének jelképén kívül mindazon természeti, kulturális, néprajzi, építészeti és szakrális értéke megtalálható itt, amely nélkül nem lenne Somogy Somogy. Az elnök bejelentette: a Somogyiak Baráti Körének legutóbbi karácsonyi összejövetelén a budapesti Rátkay Klubban a megyei közgyűlést Koós László, A szent család című reliefjével ajándékozták meg. E mű is a Címerterem falára került.

Ezt követően kihirdették az öt díjazottat. Örökségünk-Somogyország Kincse Kitüntető címet kapott néhai Lamping József, kaposvári építész életműve, Szász Endre várdai festőművész életműve, a hetesi születésű etnográfus, Vikár Béla életműve, a Kossuth- és Herder-díjas, siófoki születésű, Budapesten élő szobrászművész, Varga Imre életműve, valamint a Basilica Minor rangra pályázó balatonkeresztúri római katolikus műemléktemplom.


Aláírás közben


A címhasználat kritériumait taglaló megállapodást a Lamping unokák, Szász Endre özvegye, Katalin asszony, Ádám László hetesi polgármester, Balázs Árpád siófoki polgármester, valamint Vaslabán Csaba balatonkeresztúri plébános, és Kovács József balatonkeresztúri polgármester írta alá.

_65_20090107195943_100_260_20090115100507_607.jpg


Dr. Vörös Tamás, Somogy megye főjegyzője pohárköszöntőjében az elmúlt évek alatt folyamatosan gazdagodó Címerteremről szólt, ahova sokan betérnek, hiszen az országban sehol sincs a kaposvárihoz hasonló helyiség, amelyet joggal neveznek a somogyi Megyeháza lelkének.

Bemutató


A díjátadásra év folyamán, az érintett települések egy-egy jelentős ünnepén kerül sor és a díjazottak tiszteletére májusban somfát ültetnek Segesden, a Széchenyi kastély árnyas fáival körülölelt Somogy Kincse parkban.

Lőrincz Sándor

Fotó: Biró Norbert

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink