Somogy Megye Vezető Hír

Másfél milliárd forintból újítják fel a Somogy megyei nemzeti emlékhelyet

 Másfél milliárd forintból újítják fel a Somogy megyei nemzeti emlékhelyet
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint egy uniós forrásból megvalósuló, 1,5 milliárd forintos fejlesztés révén a 7505 négyzetméter védelem alatt álló romterület mellett a tájba szervesen illeszkedő, korszerű technikával ellátott látogatóközpontot építenek Somogyváron.

Másfél milliárd forintból újulhat meg tíz nemzeti emlékhelyünk egyike, a magyarországi és európai viszonylatban is kiemelkedő történelmi jelentőségű somogyvári bencés apátság.

Az apátságban a középkor jelentős kultikus és kulturális központja alakult ki, s az 1220-as évektől már hiteleshelyi levéltárként is működött. 1972-ben kezdték meg az apátság régészeti feltárását. Az ásatásokat Bakay Kornél régész vezette és vezeti a mai napig is. A munkák közel két évtizedig tartottak. Az alapítás 900. évfordulóján, 1991-ben nyitották meg a romokat a látogatók előtt.

somogyvári bencés apátság.

Másfél milliárd forintból újítják fel a Somogy megyei nemzeti emlékhelyet (Forrás: EMMI)


Az érkezőket a tervek szerint a látogatóközpont épületében a Szent Korona hologramja fogadja, majd megismerkedhetnek a Kupavárhegy történetével, Szent László király életével és korával, a bencés apátság történetével, kultúránkban betöltött szerepével.

A látogatóközpont mellett kialakítandó rekreációs terület közparkként üzemel majd, a látogatóközponttól a romterületig vezető 1,2 kilométer hosszú Szent László sétaút pedig jó alkalom a legendás király életének felelevenítésére.

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink