Somogy Megye Vezető Hír

A fejlesztési támogatásról Dr. Moizs Mariann – Somogy megyei Kaposi Mór Oktató Kórház stratégiai főigazgató-helyettese

A fejlesztési támogatásról Dr. Moizs Mariann – Somogy megyei Kaposi Mór Oktató Kórház stratégiai főigazgató-helyettese

A Kaposi Mór Oktató Kórház tömbösítési-fejlesztési pályázatának elfogadását követően koncentrált, minőségibb betegellátás jöhet létre Somogy megyében. A pályázatról és tervekről Dr. Moizs Mariann, az intézmény stratégiai főigazgató-helyettese beszélt.

Tekintse meg a sajtótájékoztató videóját!

- Beszélne néhány mondatban a fejlesztési támogatásról?


- A Kórház 2004-től alakított ki egy komplex fejlesztési programot, melynek lényege, hogy a jelenleg öt telephelyen működő kórház működését a kaposvári központi telephelyre koncentráljuk. Ez a törekvés egyben egy tömbfejlesztési programot is jelent, hiszen a pavilon-rendszerben működő telephelyeket összpontosítjuk.


A program forrásigénye összességében 17 milliárd forint, melyet az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatainak segítségével kívánunk biztosítani. A 2007-2008-as akciótervekben jelentek meg ezek a pályázatok, melyeknek megfelelően alakítottuk ki jelenlegi koncepciónkat.

 

Somogy megyei Kaposi Mór Oktató Kórház - A kórház külső terve

Somogy megyei Kaposi Mór Oktató Kórház - A kórház külső terve


2007. decemberében jelent meg a TIOP 2.2.7.-es - az "Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban" című - pályázati felhívás, s erre 2008 júliusában nyújtottuk be pályázati anyagunkat. A pályázati kiírás szerint a megpályázható 75 milliárd forintos keretösszegre 9 egyetem és régiónként a legnagyobb súlyponti kórház pályázhatott.. A kórház a kapható maximális összeget, 11,147 milliárd forintot pályázott meg. A pályázat teljes összege 12,386 milliárd forint, amihez a 10 százalékos önrészt a fenntartó megyei önkormányzat adja. A pályázat beadásának és sikerének alapfeltétele volt a megyei önkormányzat támogatása.


A pályázat lényege a tömbkórház két új épületegyüttesének - az északi és a diagnosztikai tömb - megvalósítása. A beruházás által a kórház központi telephelyének északi telkén lehet koncentrálni az ellátást. Lebontásra kerül 14 pavilon épület, a két új épületet pedig összekötjük az elmúlt 10 évben címzett állami támogatásból rekonstruált, megmaradó épületekkel.

 

Somogy megyei Kaposi Mór Oktató Kórház

Diagnosztikai Épület terve


Példaértékű, hogy a kórháznak évek óta megvolt a terve a fejlesztésekre, összhangban dolgozva a megyei önkormányzattal, továbbá, hogy a pályázati előkészítést jelentő tanulmányok és tervek elkészültek.


A közel maximális támogatás elnyerésében bízunk. A pályázatról tudni kell, hogy kétfordulós - jelenleg az első kör eredményhirdetése történt meg. A második fordulóban be kell még nyújtanunk egy második körös pályázatot, valamint a végleges építési engedélyt és a tenderspecifikációt.

 

Somogy megyei Kaposi Mór Oktató Kórház

Az új tömbépület terve


- Milyen előnyei lesznek az új kórháznak a régivel szemben?


A legfontosabb előnye az lesz, hogy egy helyre koncentrálódik az egészségügyi ellátás, egyúttal megszüntetjük a rendkívül széttagolt rendszert. A kórház területén jelenleg 99 épület található, ezeket gazdaságosan működtetni lehetetlen.. A tömbösítés koncentrálni fogja a járó- és fekvőbeteg ellátást, ami nemcsak szakmailag, hanem sokkal költséghatékonyabb is a jelenleginél.


Az elavult épületeket lebontjuk, illetve a központi telephely déli telkét, a rajta levő ingatlanokkal további hasznosításra visszaadunk a tulajdonos megyei önkormányzatnak.

 

Somogy megyei Kaposi Mór Oktató Kórház - Zárt függő-folyosórendszer épül az egész kórházban

Zárt függő-folyosórendszer épül az egész kórházban


A krónikus-rehabilitációs ellátás a megmaradó másik, mosdósi telephelyre kerül.


- A tervek szerint mikorra várható az átadás?


A támogatási szerződéskötés legkorábban idén május-júniusban jöhet létre - onnantól kezdve 36 hónap a beruházás tervezett ideje, 3 hónap tartalék idővel.

 

 A bejárati rész terve

Kaposi Mór Oktató Kórház - A bejárati rész terve

 

 

Somogy Megye Online

Szólj hozzá a fórumon! MCOnet Fórum

 


Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink