Somogy Megye Vezető Hír

A Kaposi Mór Oktató Kórház tömbfejlesztési programja

A Kaposi Mór Oktató Kórház tömbfejlesztési programja

A Kaposi Mór Oktató Kórház – Kaposvár város, Somogy megye és a Dél-Dunántúli régió fejlesztési programjaival összhangban készült – fejlesztési koncepciójának lényege egy 17 milliárd forint forrásigényű, komplex tömbfejlesztési program, mely az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázati konstrukcióinak megfelelően három, önállóan is megvalósítható és működőképes projektként került szétválasztásra.

A legnagyobb beruházás, az Északi tömbépület és a Diagnosztikai épület megépítésének alapjául a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) 2.2.7 pályázati program szolgál. A Sürgősségi Betegellátó Centrum korszerűsítése a TIOP 2.2.2. pályázat, a Műtéti Tömb III. ütem fejújítása a TIOP 2.2.4. pályázat keretében tervezett.

A Kórház a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében meghirdetett „Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” című, TIOP-2.2.7/07/2F számú kétfordulós pályázati eljárásra benyújtott pályázatának címe: A súlyponti Kaposi Mór Oktató Kórház komplex infrastruktúra-fejlesztése az integrált Somogy megyei, balatoni egészségügyi ellátórendszer érdekében.

 

Tekintse meg videonkat:

 

A Kaposi Mór Oktató Kórház tömbfejlesztési programjának bejelentése


Az alábbiakban megtekinthetik a projekt rövid összefoglalóját:

1. A Kórház bemutatása

A Somogy Megyei Önkormányzat 162 éve működő Kaposi Mór Oktató Kórháza önkormányzati tulajdonú, közfinanszírozású és költségvetésből gazdálkodó egészségügyi közintézmény. A térség legnagyobb szolgáltatója és foglalkoztatója. A régió legnagyobb fekvőbeteg kapacitású egészségügyi intézménye.

Oktató kórházi tevékenységét közép- és felsőfokú oktatási intézményekkel érvényben lévő megállapodások alapján látja el. A 2007. január 1-i integrációt követően a volt Mosdósi Kórház ellátási kötelezettségének megfelelő feladatkörét az egyesített intézmény, a Kaposi Mór Oktató Kórház látja el, súlyponti kórházként. Az integráció, valamint a struktúraátalakítás kapcsán funkciók-osztályok összevonásra, az aktív és krónikus ellátás szétválasztásra kerültek. A krónikus ellátás döntő része a Mosdósi Telephelyen koncentrálódik, itt folytatódik a tradicionális felnőtt- és gyermek tüdőgyógyászati tevékenység is.

2007. április 1-től a Kórház területi ellátási kötelezettsége:

- a gyermek tüdőgyógyászat szakterületen regionális (915.034 lakos),

- 15 szakterületen megyei (342.249 lakos),

- 10 szakterületen a megye másik három kórházával megosztott (185.162 - 266.426 lakos),

- 3 alapszakmában és 3 másik szakterületen Kaposvár és környéke (126.878 lakos).

Ezen kívül valamennyi szakfeladatában progresszív II. szintű, az onkológia, haematológia, stroke, traumatológia szakterületen III. szintű ellátást nyújt. Hatásköre és illetékessége Somogy megye egészére kiterjed, egyes szakmákban a régiós és régión túli megyékbe átnyúlik.

Az intézmény gyógyító-megelőző betegellátó tevékenységét 99 épületben, 5 megyei önkormányzati tulajdonú, saját használatú telephelyen látja el. A szakfeladatokhoz rendelt kapacitástérkép alapján 797 aktív és 448 krónikus ágyon, 26 aktív és 9 krónikus osztályon folyik az ellátás, 36 klinikai szakmai profil együttes működésével. A járóbeteg szakellátás 119 szakrendelés, szakambulancia és gondozó között oszlik meg.

Kaposi Mór Oktató Kórház intézményi betegforgalmi adatok

2. A beruházás indokoltsága és fő szakmai területei

Somogy megyében a progresszív betegellátás magas szintjét képviselő ellátásokhoz való hozzáférést nagymértékben gátolja, hogy a Kaposi Mór Oktató Kórház:

- több telephelyen mőködik,

- épületei szétszórt pavilonrendszerűek,

- jelentős mértékben elavultak, korszerűtlenek,

- költséghatékony üzemeltetésük nem megoldható,

- állaguk sok esetben gátolja a korszerű technikák befogadását, korszerű                  rendszerek és munkafeltételek kialakítását.

Elsősorban a szükségleteken alapuló, kiemelt szakmai programok infrastruktúrájának fejlesztésére kerül sor, felölelve a diagnosztikai, a terápiás, a hotelszolgáltatási és az info-kommunikációs infrastruktúrát:

- 1. szív- és érrendszeri megbetegedések ellátása

- 2. gyermekellátás

- 3. onkológiai ellátás

- 4. központi műtőegység

- 5. központi diagnosztika (labor, képalkotó eljárások)

- 6. pathológia

3. A beruházás előkészítése

A beruházási koncepció végleges változatának elkészítését többéves előkészítő tevékenység előzte meg, melynek 300 millió forintos forrásigényét a Kórház biztosította.

Szakmai tanulmányok készítése 2003-tól kezdődően: a Kórház szakmai fejlesztési tervei, előzetes megvalósíthatósági tanulmány, környezetvédelmi hatástanulmány (ezek összehangolása Kaposvár város egészségtervével, Somogy megye középtávú egészségügyi stratégiai tervével és a Dél-Dunántúli régió regionális egészségfejlesztési tervével).

Építészeti tervdokumentáció készítése 2005-től kezdődően: előkészítő tervműveletek, építési engedélyezési tervdokumentáció, engedélyeztetés, a pályázati kiírás megjelenése után a dokumentáció átdolgozása és újraengedélyeztetése.

4. A beruházás bemutatása

A Kórház Központi Telephelyének elhelyezkedése, egyben a fejlesztés helye:

A Kórház Központi Telephelyének elhelyezkedése, egyben a fejlesztés helye

A Központi Telephely pavilonrendszere két különálló telken helyezkedik el, melyek közül a Déli telek teljesen kikerül a kórházi működtetésből, a funkció az Északi telken lebontandó pavilonok helyén felépülő Északi tömbépületbe és a Diagnosztikai épületbe költözik.

A beruházás segítségével, a funkciók „behozatalával” a Kórház telephelyeinek száma 5-ről 2-re csökken (Központi Telephely, Mosdósi Telephely).

A felszabaduló ingatlanok sorsáról a tulajdonos Somogy Megyei Önkormányzat dönt.

A projekt tartalma:

A/ Diagnosztikai épület felépítése és a szükséges eszköz és gép-műszer beszerzés

Diagnosztikai épület felépítése és a szükséges eszköz és gép-műszer beszerzés

B/ Északi tömbépület felépítése és a szükséges eszköz és gép-műszer beszerzés


A Kaposi Mór Oktató Kórház – Kaposvár város, Somogy megye és a Dél-Dunántúli régió fejlesztési programja

Építés

A működési hatékonyság fejlesztése érdekében tömbrehabilitációra és egységes szerkezetű járó- és fekvőbeteg ellátórendszer kialakítására kerül sor. Az Északi telken 14 épület elbontásra kerül, így a Műtéti Tömbtől a keleti telekhatárig az új épületek számára megfelelően nagy terület áll rendelkezésre. A bontásra kijelölt épületek állaga egyik esetben sem éri el a ma elfogadható műszaki színvonalat.

Az elbontott pavilonok helyére strukturált rendszerű tömbépület épül (34.861 m2), központi közlekedő tengellyel és nyolc csatlakozó épületszárnnyal. Az épületben központosított gazdasági, logisztikai egységek, járóbeteg ellátó és diagnosztikai egységek, valamint fekvőbeteg ellátó egyésgek kapnak helyet.

Felépül továbbá egy 4.794 m2 területű Diagnosztikai („D”) épület, ide kerül az Intézeti Gyógyszertár, a Vérellátó, a Központi Laboratórium, az Izotóplaboratórium, valamint egy 20 ágyas nephrológiai fekvőbeteg egység.

A beruházás során összesen 39.655 m2 alapterületű épület épül.

4500 m2-el, 10%-al több alapterület (44.173 m2) kerül lebontásra/átadásra/megszüntetésre, mint az újonnan épített. Légköbméterben pedig 17%-os csökkenés jön létre, amely a fenntartási költségek – elsősorban a fűtés kapcsán – fontos.

A fajlagosan jobb energetikai paraméterekkel rendelkező és épületgépészeti technikákkal ellátott új épületekben jelentős energiamegtakarítás érhető el. Alternatív energiaforrások és költéséghatékony technológiák kerültek betervezésre (biogáz, napenergia, abszorpciós klíma berendezések).

Műszerfejlesztés

A beruházás során műszerbeszerzésre bruttó 920 millió forint értékben kerül sor. Az összesen 290 db műszer közül a 42 db nagyértékű eszköz összértéke 680 millió forint, a legjelentősebbek: képalkotó diagnosztikai műszerek (383 millió forint értékben), pathológiai eszközök (103 millió forint), a sebészeti szakmák (65 millió forint), továbbá a Központi Laboratórium és az Izotóplabor beruházásai (56, illetve 53 millió forint).

A projekt ütemezése

A projekt tervezett időtartama 36 hónap, amely 3 hónap tartalékidőt tartalmaz.

Az új Északi tömbépület két ütemben készülhet el. Az első ütemben a nyugati 1-4. szárny a gerinc felével, majd a másodikban az 5-8. szárny a gerinc maradék részével együtt.

Tervezetten legelőször kerül átadásra a Diagnosztikai épület. A költözések és bontások is szinkronban előzik meg az építést.

A megfelelő ütemezés-költöztetés biztosítja, hogy az áthelyezendő osztályok, járóbeteg egységek működésének szüneteltetése minimalizálható.

5. A projekt költségvetése

A projekt tervezett költségvetése 12,386 milliárd forint, ebből a szükséges 10% önerőt a Somogy Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 1/2008. (II. 08.) sz. határozata biztosítja, önkormányzati kötvénykibocsátás formájában.

A projektből biztosított forrás döntő része, több, mint 10 milliárd forint az építészeti beruházásra kell, hogy fordítódjon.

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink