Somogy Megye Vezető Hír

A megyei kórház sikeres pályázatáról Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke

A megyei kórház sikeres pályázatáról Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke

A Somogy Megyei Önkormányzat Kaposi Mór Oktató Kórháza tömbösítési-fejlesztési programjának elfogadását követően - mintegy 11 milliárd forint értékű építkezés és egymilliárd forintos gépműszer-beszerzés után - egyetlen nagy 40 ezer négyzetméter alapterületű épülettömbben zajlik majd a gyógyítás. A siker előzményeiről és a tervekről Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke beszélt.

Tekintse meg a sajtótájékoztató videóját!

- A megyei önkormányzat pályázatának elfogadása nagyon nagy elismerés mind a kórház, mind pedig a megye számára. Beszélne az elismerésről néhány mondatban?

- A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Kaposi Mór Oktató Kórház esetében 15 éve kezdődött el egy tömbösítési folyamat az akkori címzett támogatásokkal, technikákkal - tehát nem uniós pénzből, hanem magyar költségvetési támogatással. Az akkori támogatás (3 milliárd forint) töredéke volt csupán a mostani (12 milliárd forint) tömbösítési folyamaténak.

 

Látványterv

Látványterv a majdani kórházról


A tömbösítés lényege, hogy a pavilon-típusú (több épületből álló) kórházakat - ami a mi kórházunk esetében mintegy 50 épületet jelent - kiváltva egyetlen épületbe helyezik az osztályokat. A kórház az 5 évvel ezelőtti folyamatokat tervek szintjén továbbgondolta, s újabb elképzeléseket, pályázatokat tervezett a tömbösítési folyamat folytatására.

- A megyei önkormányzat mennyiben járult hozzá a pályázat sikeréhez?

- A megyei önkormányzat egyrészt átsegítette a kórházat az elmúlt években a gazdasági nehézségeken - több százmilliós működési költséget biztosítottunk az elhibázott kórházreform legnehezebb pillanataiban 2007-ben - , másrészt a pályázathoz szükséges önerőt is biztosítottuk a tervekhez.

 

Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke

Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke


Az első fejlesztésünk, amit a vezetésem alatt átadtunk, az a közforgalmi patika, amely most már a somogyiakat szolgálja, és komoly bevétellel segíti a kórházat.

A 2009. január végi kormánydöntés, amelyik az akkori - pályázatunkra vonatkozó - szakértői vélemények alapján született, tervezetünket az ország második legjobb pályázataként értékelte.

 

A sikeres pályázatot sajtótájékoztató keretében jelentették be

A sikeres pályázat  bejelentésekor

 

A tulajdonos megyei önkormányzat feladata, hogy biztosítsa a 10 százalékos önerőt a beruházáshoz. Tekintettel arra, hogy 2006-ban egy milliárd forint feletti hiányt „örököltünk"komoly munka húzódik annak hátterében, hogy, ezt az összeget ma biztosítani tudjuk a pályázathoz. Ez a pénz annak az elmúlt két évnek köszönhető, amely során: a közgyűlés terveket alapozott meg, másrészt konszolidálták az önkormányzat és intézményeinek pénzügyi helyzetét.

 

Gelencsér Attila világszínvonalú kórház megvalósulását várja

Gelencsér Attila világszínvonalú kórház megvalósulását várja a támogatástól


- Mit vár a támogatástól?

- Azt várom elsősorban, hogy a tömbösítési folyamatot végig tudjuk vinni, hogy a somogyi emberek egy világszínvonalú kórházat kapjanak, amelyben a tulajdonos megyei önkormányzat elvárja, hogy a betegek a lehető legjobb ellátást kapják.

 

 

Somogy Megye Online

Szólj hozzá a fórumon! MCOnet Fórum

MÖOSZ Online - Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége


Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink