Somogy Megye Vezető Hír

Csökkentette az adót Kaposvár

Csökkentette az adót Kaposvár

Szita Károly múlt hét pénteki bejelentésével összhangban csökkentette Kaposvár közgyűlése az építményadót. A hétfő esti rendkívüli közgyűlésen egy képviselő kivételével mindenki az igen gombot nyomta meg.
Szita Károly a Vállalkozók Kaposvárért Közösség tagjaival közösen tartott sajtótájékoztatón jelentette be pénteken: hétfőn rendkívüli közgyűlésen döntenek az adóterhek csökkentéséről. A testület szinte egyhangúan - 13 igennel - szavazta meg az előterjesztést, mindössze a szocialista Pintér Attila tartózkodott a voksolás során.
Az eredeti közgyűlési döntés szerint az irodák adóztatásánál nem történt meg az a differenciálás, amely a kisebb adóalanyokat mentesítette volna a magasabb adóterhek alól, így módosították hétfőn este a négyzetméterenkénti 1655 forintos mértéket 800 forintra.

Dr. Kéki Zoltán. Kaposvár címzetes főjegyzője kiemelte: a döntés megfelel Kaposvár adópolitikai elveinek, miszerint akinek több van, az többet fizessen, azok vállaljanak nagyobb részt a közterhek viseléséből azért, hogy a kaposváriaknak kevesebbet kelljen fizetniük. Akik igazoltan az adóemelés miatt kerülnek bajba, továbbra is számíthatnak az önkormányzat segítségére.
A módosítást kezdeményező előterjesztést az eddig beérkezett építményadó-bevallások több mint felének értékelés után, a vállalkozásokkal egyeztetve terjesztette a közgyűlés elé - mondta a főjegyző, hozzátéve: a kereskedelmi funkciók vonatkozásában ilyen megkülönböztetésre azért nem tett javaslatot, mert azok egységesen 300 négyzetméter fölött kiemelt adókulcs szerint adóznak.
A mostani módosítás nem érinti a hitelintézetek, pénzintézetek, biztosítótársaságok, a távközlési tevékenységet végző, az áram- és gázszolgáltató cégek és üzemanyagtöltő állomások irodáit.
Akinek mégis nehézséget okoz az adó megfizetése, az részletfizetést kérhet az önkormányzattól, illetve létrehoztak egy 30 millió forintos keretösszegű alapot, amelyből két évre szóló kamatmentes kölcsönt adhatnak a bajba jutott vállalkozásoknak.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink