Somogy Megye Vezető Hír

Felkészült a védelmi bizottság

Felkészült a védelmi bizottság

Az idei év elején bekövetkezett változásokról tartott felkészítő szakmai foglalkozást csütörtök délelőtt a Somogy Megyei Védelmi Bizottság (VÉB) Kaposváron. A védelmi igazgatás átalakult rendszeréről, idei feladatokról és együttműködési lehetőségekről is szó esett a Kormányhivatalban.
A megyei védelmi bizottság tagjai, a rendvédelmi szervek képviselői, a somogyi városok polgármesterei, jegyzői, a helyi védelmi bizottságok elnökei és az új közbiztonsági referensek hallgatták meg az új szervezeti formáról és feladatokról szóló előadásokat. A szakemberek emellett megtárgyalták a VÉB 2012-es feladattervét, valamint a Polgári Védelemmel való együttműködés lehetőségeit is.
2012. január elsejétől a védelmi igazgatás teljes rendszere átalakult. Tevékenysége katasztrófa-veszélyeztetettség esetén átláthatóbb, szabályozottabb, ugyanakkor komplexebb is lett. Magyarország új Alaptörvénye is rögzíti a védelmi ágazatok feladatait valamint megújult a honvédelmi és a katasztrófavédelmi törvény is.

Kormányrendeletek rögzítik, és határozzák meg részletesen a Védelmi Bizottságok működésének feltételeit, formáját, feladatait katasztrófák, háborús cselekmények bekövetkezése esetén. Az egyes megyei védelmi bizottságok munkaszervezetei - védelmi titkárságok - így a Somogy Megyei Védelmi Bizottság is - a megyei önkormányzatoktól átkerültek a megyei kormányhivatalok feladat-, és hatáskörébe. Az elnöki tisztséget január elsejétől a megyei közgyűlés elnöke helyett a megyei kormányhivatal vezetője, Juhász Tibor kormánymegbízott vette át. Munkáját két elnökhelyettes, a HM Védelmi Hivatal vezetője, Dr. Tokovicz József mérnök dandártábornok, valamint a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Dr. Horváth Jenő tűzoltó ezredes segíti. A bekövetkezett változások indokolták a Megyei Védelmi Bizottság működését meghatározó alap- és munkaokmányok teljes átdolgozását. E feladatot a Megyei Védelmi Bizottság a szakmai irányítását végző tárcák - a honvédelmi és a belügyi - iránymutatásának figyelembe vételével elvégezte, március 13-án megalakult a Somogy Megyei Védelmi Bizottság.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink