Somogy Megye Vezető Hír

Indokolatlanul nagy létszámú dekoncentrált államigazgatási szerv működik a megyékben

Indokolatlanul nagy létszámú dekoncentrált államigazgatási szerv működik a megyékben
A Főjegyzői Kollégium soros ülésén Dr. Vörös Tamás, Somogy megye főjegyzője a gyűlés egyik napirendi pontjáról, az erős megye fogalmáról nyilatkozott.
- Dr. Vörös Tamást, Somogy megye főjegyzőjét kérdeztük az erős megye fogalmával kapcsolatban.


- Az erős megye az én olvasatomban egy erős közigazgatási megyét jelent, ami azt jelenti, hogy egyrészt az önkormányzati szinten, megyei önkormányzati szinten azok a feladatok jelennek meg, amelyeket területi szinten kell ellátni, tehát amelyekre a települések vagy a települések egy része nem képes.

 

Dr. Vörös Tamás főjegyző úr nyilatkozata az erős megye fogalmával kapcsolatban

 

Ez jelen pillanatban, úgy gondolom, hogy részben adott azokból a feladatokból, amelyek már az önkormányzati törvényből a megyékhez vannak telepítve. Gondolok itt a szakellátásokra a szociális igazgatás területén vagy az egészségügy területén, akár a középszintű oktatás és ehhez hasonló feladatok terén.

 

Dr. Vörös Tamás

Dr. Vörös Tamás, Somogy megye főjegyzője

 

Ugyanakkor számos olyan államigazgatási feladat van, amire ma indokolatlanul nagy létszámú dekoncentrált államigazgatási szerv működik a megyékben, s amelyek hagyományosan a magyar közigazgatás történetében több évszázadra visszamenőleg - a mai megközelítésben - önkormányzati feladatok voltak.

 

Somogy megye főjegyzője az erős megyéről nyilatkozott

Somogy megye főjegyzője az erős megyéről nyilatkozott

 

Gondolok itt elsősorban a környezetvédelem nagy kérdéseire - a hulladékgyűjtés és az ezzel kapcsolatos feladatokra. Gondolok itt a közutak kérdéseire, a közlekedésre összességében, és, hát, más hasonló területekre. (További részletek a videófelvételen)

 

Somogy Megye Online

Szólj hozzá a fórumon! MCOnet Fórum

MÖOSZ Online - Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége


Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink