Somogy Megye Vezető Hír

Kaposvár példa lehet az ifjúságnak

Kaposvár példa lehet az ifjúságnak

Kaposvár lehet az Új nemzedék jövőjéért program egyik fellegvára, mert a somogyi megyeszékhely felismerte, hogy a fiatalok versenyképessége a városét is fokozza - mondta szerda délelőtti sajtótájékoztatóján Mihalovics Péter, a program miniszteri biztosa a Városházán.
A miniszteri biztos a programot bemutató országos körút egyik állomásaként érkezett Kaposvárra, ahol kedden este az egyetemen ismertette a kormány ifjúságpolitikai keretprogramját, szerda délelőtt pedig részt vett a kaposvári ifjúsági kerekasztal ülésén. A Kaposvári Fiatalok a Városért Egyesülettel folytatott megbeszélést követően tájékoztatta a sajtót Mihalovics Péter: úgy fogalmaztuk meg a program filozófiájaként, hogy egy olyan Magyarországot kívánunk építeni, ahol a fiatalok azt gondolják, hogy törődöm a hazámmal, mert a hazám is törődik velem. Ahhoz, hogy a fiatalok haszonélvezői legyenek azoknak a folyamatoknak, amelyeket a kormány két éve elindított, fel kell tudniuk ismerni a felelősségüket, és azt is, hogy a döntéseik kihatással vannak a közösségre is - hangsúlyozta a miniszteri biztos, aki elmondta azt is: Széles körű egyeztetés után állították össze a múlt év nyarán bemutatott programot, amely a többi között foglalkozik a fiatal nők, a vidéki fiatalok, a családalapítás, a karrier, a kultúra és a sport helyzetével.

A program három fő ismérveként említette Mihalovics Péter azt, hogy alulról építkezik, tükrözi a 14-35 éves korosztály véleményét, a megvalósítását pedig nem a központi költségvetésből, hanem uniós forrásokból kívánják biztosítani. Tudatos állampolgárokká kell, hogy váljanak a fiatalok, a közösség előnyére kell ténykedniük, hogy a közösség is tegyen értük. Ehhez azonban hatékony szövetségeseket kell találniuk a helyi döntéshozóknál is. Ennek megfelelően felvette a kapcsolatot a somogyi kormányhivatal vezetőjével, a megyei közgyűlés elnökével és a város polgármesterével is, azt kérve, vessék latba befolyásukat a program sikere érdekében - tette hozzá a miniszteri biztos, majd zárásként még elmondta, hogy Kaposvár felismerte, hogy a város fiataljainak versenyképessége a városét is javítja. A somogyi megyeszékhely felelősséget érez, hogy tudatos fiatalokat neveljenek, Szita Károly polgármester pedig kifejezetten jó partner ebben. Országos példaként lehet ezért a várost említeni, különösen a diákpolgármester-választás és a tudatos fogyasztóvá nevelés követendő. A két nap tapasztalata szerint a program egyik fellegvára lesz Kaposvár, és egyik legnagyobb haszonélvezői lehetnek a kaposvári és somogyi fiatalok.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink