Somogy Megye Vezető Hír

Kiégett a vótapusztai idősek otthona

Kiégett a vótapusztai idősek otthona

Kigyulladt és lakhatatlanná vált egy idősotthon Vótapusztán hétfő hajnalban. A tűzben senki sem sérült meg, 44 lakót átmenetileg a kadarkúti kollégiumban helyeztek el. A Somogy Megyei Intézményfenntartó Központ kőkút-gyöngyöspusztai és kálmáncsai szociális otthonában azóta 37-en, míg családjuknál heten találtak szállást.


Hétfőn hajnalban a Kadarkút melletti Vótapusztán üzemelő egyházi fenntartású idősek otthonának tetőszerkezetében tűz ütött ki. A tűzoltók az 5 óra 5 perckor érkező riasztásra nagy erőkkel - hét fecskendővel, egy vízszállítóval és két, magasból mentő járművel - vonultak ki. Az egykori kastélyépület tetőszerkezete mintegy 200 négyzetméternyi területen a lángok martaléka lett, oltás közben beszakadt a födém. A tűz észlelését követően az otthon ápolói megkezdték az idős lakók kimentését az épületből, majd a kiérkező kadarkúti és kaposvári tűzoltó egységek teljes legénysége is az életmentésben vett részt. Az ápoltak jelentős része mozgásában korlátozott volt, akiknek kimenekítését hordágyon és kézben végezték, a járóképes személyeket pedig kikísérték az égő épületből. A kimentett embereket az ápolók és önkéntes civil segítők a szomszédos fűtött melléképületbe kísérték.
A tűzoltók helyszínre vonulását nehezítette a havas, hókásás útviszony. A tűzesethez hét gépjárműfecskendő, egy vízszállító és két magasból mentő tűzoltóautó érkezett. A kétszintes tetőtér beépítéses kastély tetőtere valamint az alatta lévő szint egy helyisége lángolt. Az épület közel négyszáz négyzetméteres tetőzete megsemmisült a tűzben. A tűz következtében az első emelet födémszerkezete részben leszakadt. Az oltás és a mentés során személyi sérülés nem történt. A helyszínen nyolc vízsugárral két és fél óra alatt a tűzoltók körülhatárolták a tüzet, és további másfél óra alatt sikerült teljesen eloltaniuk. Ezt követően a még használható tárgyakat, értékeket mentették ki a kastélyból. Az épület méretei illetve a beomlott tetőtér, valamint a födém átszakadása miatt az utómunkálatok elhúzódtak.

A kaposvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség a polgármesterrel együttműködve intézkedett, az otthon lakóinak elhelyezésére, akiket átmenetileg a kadarkúti Kollégiumba szállítottak a mentők, valamint a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó- és Életmentő Egyesület járműveivel. A Somogy Megyei Intézményfenntartó Központ vezetőjével történt helyszíni egyeztetés során döntés született arról, hogy a kezelésükben lévő gyöngyöspusztai és kálmáncsai szociális otthonba helyezzék el a fedél nélkül maradt 37 személyt, ahol a szakszerű ellátás feltételei biztosítottak. A többiek elhelyezését családjuk oldotta meg. A Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete az igazgatóság megkeresésére negyven zsák ruhát készített össze az otthon lakóinak, amelyet az SMKI munkatársai szállítottak a két intézménybe.

A tűzoltásban negyvenöt tűzoltó vett részt. A tűz keletkezésének körülményeit tűzvizsgáló végzi.

A Somogy Megyei Intézményfenntartó Központ közleményben tájékoztatott az ápoltak elhelyezéséről: a ma hajnali vótapusztai idősek otthonában történt tűzeset következtében a katasztrófavédelem és a rendőrség szakemberei 44 idős ellátottat menekítettek ki és helyeztek biztonságba. Személyi sérülés nem történt, a reggeli óráktól a lakókat ideiglenesen a kadarkúti kollégiumban és egy ifjúsági szálláson helyezték el. A tűzesetről értesülve a korábbi önkormányzati intézményeket január elsejétől átvett Somogy Megyei Intézményfenntartó Központ (SMIK) haladéktalanul intézkedett, hogy amennyiben az otthont üzemeltető egyházi fenntartó nem tudja megoldani az ellátottak átmeneti elhelyezését, akkor a SMIK intézményei fogadni tudják az érintett időseket. A SMIK intézményei gyorsan felkészültek a kimenekített lakók fogadására és 13 óráig a vótapusztai szeretetotthon lakóinak elhelyezése a SMIK segítségével megnyugtató módon megtörtént. Az egyházi fenntartóval egyeztetve a 44 fő ellátottból 24 főt (túlnyomóan fekvő beteget) a SMIK kőkút-gyöngyöspusztai szociális otthonába, 13 főt (zömmel járó beteget) pedig a kálmáncsai szociális otthonba szállítottak. A maradék hét ellátott családjaihoz lett elhelyezve. A SMIK által fenntartott szociális otthonokban ideiglenesen elhelyezettek teljes körű szociális és orvosi ellátást kapnak és az őket korábban gondozó szakápolók a továbbiakban is a vótapusztai ellátottak mellett maradhatnak.


Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online
Fotók: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink