Somogy Megye Vezető Hír

Lemondatná a megyei közgyűlés Gyeneseit

Lemondatná a megyei közgyűlés Gyeneseit

Lemondatná mandátumáról Gyenesei Istvánt Somogy Megye Közgyűlése. A testület szerdai soros ülésén 10 igen, egy tartózkodás és három nem szavazat mellett született meg a felszólítás. Utolsó napirendként tárgyalta a testület a Somogyért Egyesület által benyújtott, és feljelentés tárgyát képező Ormai István lemondásról szóló nyilatkozat körülményeit.
Az egymásnak ellentmondó nyilatkozatokról, és a Területi Választási Bizottság feljelentéséről is tájékoztatta a Somogy Megyei Közgyűlés tagjait szerdán Gelencsér Attila. A közgyűlés elnöke elmondta: nem nyomoz a Somogyért-ügyben a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, az ORFK-hoz kérték a vizsgálatot, hogy a gyanú árnyéka is elkerülje őket, hogy elfogultak lennének a vizsgálat során. A labda most az ORFK-nál van, ők dönthetik el, hogy melyik kapitányság vizsgálja meg a Somogy Megyei Területi Választási Bizottság által küldött dokumentumokat és dönt arról, hogy megindítja-e a nyomozást az ügyben. Eközben Csorba Ottó (Fidesz-KDNP) képviselő arra szólította fel Gyenesei Istvánt, hogy a közélet tisztasága érdekében mondjon le közgyűlési mandátumáról: a helyzet nem világos, nyomozati cselekmények lesznek, melyek rossz fényt vetnek a Somogy MNegyei Közgyűlésre és a somogyi polgárokra. Nehéz átélni, hogy lejárt a kiskirályok ideje, egyre fogy a levegő, és az egyik legerősebb bástya lépett ki a Somogyértből. A Somogy Megyei Közgyűlés és a megyei civilek tisztességének megőrzése érdekében ezért egy lemondó nyilatkozatot nyújtok át Gyenesei Istvánnak - mondta Csorba Ottó.

Csorba Ottó átadja a lemondó nyilatkozatot

 

Az érintett olvasatlanul félresöpörte a dokumentumot, majd előadta saját álláspontját: a leghatározottabb állítjuk, nem csak magam, hanem a képviselőtársam is, és az egyesület teljes elnöksége, hogy mind az eljárás, mind a dokumentumok előkészítése, minden elemében részünkről, a Somogyért egyesület részéről, korrekt és teljes egészében jogszerű volt. Ezeket szükség esetén bizonyítani is tudjuk. Határozottan visszautasítunk minden ezzel ellenkező alaptan rágalmat - mondta Gyenesei István.
A vitában felszólalt a mandátum-ügyben személyesen érintett Ormai István is. A Somogyért Egyesületből kilépett képviselő nyilvánvalóvá tette, hogy nem mondott le a képviselőségről: mivel két életet él ez a civil szervezet és most itt vagyunk, mikor a király meztelen, egy politikai szervezet egy pártként is működik. Ez az a kettősség, ami most egyértelművé is világossá vált, és ebben a helyzetben, el kell dönteni, hogy most egy pártról beszélünk vagy egy civil szervezetről. Ezeknek a civil embereknek a vezetője egy irányítója egy politikus, egy profi politikus Gyenesei István, és mostanra világossá vált, az, hogy mindez így együtt nem járható már tovább - reagált Ormai István, aki kijelentette, hogy lemondó nyilatkozata érvénytelen, a dátumot később írták rá, ugyanis annak keletkezési ideje 2010. október. A nagyatádi polgármester szerint még Gyenesei István sem engedheti meg magának, hogy utólag írjon dátumot egy dokumentumra.

Gyenesei István

 

Arra az elnöki kérdésre, hogy előtte mint tanú előtt akkor és ott - mely a benyújtott dokumentumon szerepel - írta-e alá Ormai a nyilatkozatot, Gyenesei kitérő választ adott. Csorba Ottó ezt követően indítványát határozati javaslatként ismertette, mely alapján a Somogy Megyei Közgyűlés 10 igen, 3 nem - Gyenesei István, Horváth István, Kövér István - és egy tartózkodás - Ander Balázs - mellett arra szólítja fel Gyenesei Istvánt, hogy a közélet tisztaságának megőrzése érdekében mondjon le közgyűlési mandátumáról. Ormai István nem szavazott.


Kraft Róbert
Somogy Megye Online

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink