Somogy Megye Vezető Hír

Szükség van az ezeréves hagyományokat ápoló megyékre - 1. rész

Szükség van az ezeréves hagyományokat ápoló megyékre - 1. rész
A Főjegyzői Kollégium soros ülésének házigazdája volt legutóbb Somogy megye. Ezzel kapcsolatban Somogy megye elnökét, Gelencsér Attilát kérdeztük. - 1. rész
- Az erős megye, mint napirendi pont szerepelt a Főjegyzői Kollégium ülésén. Önnek milyen gondolatok jutnak ezzel kapcsolatban eszébe?


- A legnagyobb probléma, hogy a rendszerváltoztatásból a megyerendszer vesztesen jött ki. Európát járva mondhatom, és furcsa ezt mondanom, de még például Németországban is sokkal jobban hasonlít a megyerendszerük ma arra a rendszerre, amit a rendszerváltoztatás előtt a megyei tanácsok jelentettek. Elvonták évről-évre, ciklusról-ciklusra a megyéktől Magyarországon a feladatokat, és elvonták a hatásköröket.

 

Gelencsér Attila nyilatkozata az erős megyerendszer fontosságáról - 1. rész

 

Létrejöttek állami, úgynevezett dekoncentrált szervek, amik elkezdtek működni önállóan, csupán tisztán állami kontrollal, és már-már lassan semmi közük nincs a saját megyéjükhöz. Nem mondanám, hogy ezt az egész folyamatot - ugye 14 dekoncentrált állami szerv van - teljesen a visszájára kellene fordítani, s mindet ezek közül a megyékhez kellene csatolni. Azt azonban gondolom, hogy erősen át kellene gondolni, hogy ezek közül melyek azok, amelyek jobb helyen volnának a megyénél - a megyei önkormányzatok egyik része lehetnének. Hogy a legutolsó rossz döntést említsem, és így talán érthető, amikor az illetékhivatalok átkerültek az adóhivatalokhoz.

 

Gelencsér Attila, a Somogy Megye elnöke

Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke

 

Vannak ágazatok, amelyek, bizony, sokkal jobb helyen lennének, ha azokat a megye felügyelné, s nem az állam. Ha ezeket odatelepítenék újra a megyékhez, akkor létrejöhetne egy, a mainál sokkal erősebb megye. Ma már sokan legyintenek a megyékre, és mondják róla azt, hogy egy GAMESZ, csupán intézményfenntartói feladatokkal. Azért ha visszagondolunk arra az ezer évre, amióta a megyerendszer működik Magyarországon, akkor egy kicsit le kell sütni a szemünket és szégyellni magunkat, hiszen nem gondolom, hogy kellően megőriztük volna ezt a hagyományt. (További részletek a videófelvételen)

 

Sorozatunkat folytatjuk Gelencsér Attilával, Somogy megye elnökével...

 

Somogy Megye Online

Szólj hozzá a fórumon! MCOnet Fórum

MÖOSZ Online - Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége


Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink