Somogy Megye Vezető Hír

Válságtanácskozás a Megyeházán

Válságtanácskozás a Megyeházán
A 2010-es költségvetési tervezet megyei fenntartású intézményekre gyakorolt hatásáról tanácskoztak az érintettek a somogyi Megyeházán. A várható elvonások ellen egyhangúan tiltakoztak a vezetők.

Gelencsér Attila a megyei közgyűlés elnöke ismertette az elvonásokat számszerűen, ágazatokra lebontva. Ezek szerint az a gyermekvédelem 140 millió, a szociális ellátás közel 115 millió, az oktatás közel 215 millió, a közoktatási alapítvány közel 19 millió, a megyei igazgatás, sport és közművelődés közel 54 millió forinttal kevesebből gazdálkodhatna, a személyi jövedelemadó költsége ellátottak után közel 6 millió, az egységes személyi jövedelemadó pedig 370 millió plusz kiadást jelentene a megyének. Az elvonások következtében összességében közel 920 millió forinttal jutna kevesebb az idei állami támogatásnál, mely komolyan veszélyezteti az intézmények jövő évi működését.
Szamosi Lóránt a Somogy megyei TISZK főigazgatója orosz ruletthez hasonlította a jövő évi büdzsé tervezetét, csak ebben az esetben nincs üres hely a tárban, valamennyi lövés halálos.
Varga Róbert a Megyei Könyvtár igazgatója a folyamatosan csökkenő támogatásokról és bevételekről tájékoztatta a jelenlévőket. 2008. óta 17 millió forinttal kevesebb a támogatásuk, az idei évre tervezett 20 milliós bevételi tervükből jó esetben 10 milliót realizálhatnak.

Porczió Györgyné a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat vezetője arról számolt be, hogy már az idei támogatás is csak a 60-70%-a volt az előző évinek, a 2010-es terv pedig az 50%-ot sem éri el. 
Gyurina Éva a Duráczky Módszertani Központ igazgatója a fogyatékos gyermekek nevelési nehézségeit és a normatívák folyamatos csökkentését emelte ki, illetve azt, hogy egyre nehezebb követni a törvényi változásokat. Lehetetlen helyzetbe hozza a kormány az intézményeket, mert a költségvetés felülírja az esélyegyenlőségi törvényt. Véleménye szerint a pénztelenség elfogadása egyenlő a szakmaiatlanság elfogadásával.

Varga Zsolt a Patalomi Szociális Otthon vezetője úgy látja, hogy a kormány saját dilettantizmusát hárítja át az önkormányzatokra, ezért kéri a somogyi kormánypárti országgyűlési képviselőket, hogy ne szavazzák meg a jövő évi költségvetést.
Valamennyi intézményvezető egyetértett abban, hogy a 2010-es költségvetési tervezet veszélyezteti az intézmények alapfeladatának ellátását és működését, ezért egységesen a tiltakozás mellett tette le voksát. A tanácskozás végén közös közleményben ítélték el a tervezett újabb megszorításokat.

Gelencsér Attila záróbeszédében kiemelte az összefogás fontosságát, melyben a megyei fenntartású intézmények vezetői tiltakoztak az újabb Bajnai-csomag és a tervezett elvonások ellen. Felszólította a megye országgyűlési képviselőit, hogy ne szavazzák meg a jövő évi költségvetést. Kolber Istvántól - aki a megyei közgyűlésnek is tagja - pedig elvárja, hogy somogyiként ne támogassa azt.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online

Ász Hír

Technika Hírek

Egészség Hírek

Bulvár hírek

Partnereink